Tagliatelle met aubergine en Parmaham

Tagliatelle met aubergine en Parmaham
Hoofdgerecht – ? 45 min + 30 min rusten (om pasta te maken) + 20 min – ? 2 personen

Voor de eerste keer heb ik zelf pasta gemaakt, wat een leuke ervaring was dit! Ik had hiervoor producten ontvangen van VendeVito, en het ging eigenlijk in één keer goed. Van deze zelfgemaakte pasta heb ik dit heerlijk gerecht gemaakt: tagliatelle met aubergine en Parmaham. Dit gerecht zit vol met groenten en maak je af met wat versgeraspte Parmezaanse kaas. Als je geen pastamachine hebt, dan kun je ook gewoon verse tagliatelle kopen!

Benodigdheden
Ingrediënten

Als je zelf pasta maakt

  • 200 gram bloem (00) voor pasta
  • 2 eieren

Als je niet zelf pasta maakt

  • 200 gram (verse) tagliatelle

Voor de aubergine-tomatensaus

  • 1 aubergine
  • 250 gram cherrytomaten
  • 50 gram Parmaham
  • 1 grote el tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 5 el water
  • 1 tl Italiaanse kruiden
  • 1 tl rozemarijn
  • 1/2 tl chilipoeder
  • Parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze

Als je zelf pasta maakt

  • Doe de bloem in een mengkom en voeg de eieren toe. Meng met een vork het geheel door elkaar. Kneed er vervolgens met je hand in 10 minuten een soepele deegbal van. Maak deze deegbal een beetje plat en wikkel in wat vershoudfolie. Laat even 30 minuten op het aanrecht rusten.
  • Maak daarna van de deegbal 4 stukken en rol deze uit met behulp van een deegroller.
  • Doe het deeg vervolgens door de pastamachine (ik eindigde met stand 5) en vervolgens door het gedeelte waar je tagliatelle mee maakt. Als je de pasta op een later moment wilt gebruiken, dan kun je het laten drogen aan een pastadroogrek. Je kunt het ook direct gebruiken als je wilt.

Voor de saus

  • Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking of kook de verse pasta in circa 5 minuten gaar.
  • Snipper de ui, snijd de aubergine in stukken en snijd de cherry tomaten doormidden.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een pan en fruit hierin de ui in circa 2 minuten. Pers ook direct de knoflookteentjes uit boven de pan.
  • Voeg dan de aubergine toe samen met de rozemarijn en bak 3 minuten mee.
  • Meng intussen de tomatenpuree met het water en de Italiaanse kruiden.
  • Voeg de saus toe aan de aubergine en zet het vuur wat lager. Laat het geheel eventjes zachtjes pruttelen.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een andere pan en bak hierin de cherrytomaten in 2 minuten wat zachter. Voeg ook de chilipoeder toe aan de tomaten.
  • Doe de tomaten dan bij de pastasaus en bak nu in dezelfde pan de Parmaham in circa 1 minuut per kant goudbruin.
  • Giet de tagliatelle af en voeg dit toe aan de saus. Verdeel de pasta over de borden en leg hierop de Parmaham. Garneer met wat verse Parmezaanse kaas.
  • Geniet van je tagliatelle met aubergine en Parmaham.

Kijk hier voor meer hoofdgerechten!