Witlofschotel met ham en ei

Witlofschotel met ham en ei

Deze witlofschotel met ham en ei is een ovenschotel met weinig koolhydraten, op basis van witlof, plakjes ham, geraspte kaas en een saus van ei, kwark en melk. Het gerecht staat binnen 15 minuten in de oven en dan moet je alleen nog eventjes geduld hebben totdat de witlof ovenschotel klaar is. Het voordeel is wel dat in de tussentijd het huis heerlijk gaan ruiken!

Bereiding witlofschotel met ham en ei

Deze witlofschotel is niet vegetarisch, maar je kunt er eenvoudig een vegetarische witlofschotel van maken, door de plakjes ham weg te laten. Deze witlof ovenschotel met ham en kaas is net even iets anders dan je gewend bent misschien. Voor deze ovenschotel gebruik je namelijk geen hele stronken witlof, maar deze snijd je eerst grof en bak je in de pan. Vervolgens voeg je de plakjes ham toe en die bak je even kort mee. Dan laat je het geheel uitlekken. Zorg ervoor dat je dat goed doet, anders kan je ovenschotel wat wateriger worden. Verdeel de witlof over de bodem van de ovenschaal en verdeel hierover de saus en de geraspte kaas. Dan gaat de witlofschotel de oven in en je hebt een heerlijk gerecht!

Witlofschotel met ham en ei

Witlofschotel met ham en ei

Een heerlijke ovenschotel laag in koolhydraten, met witlof, ham, kaas en een saus op basis van ei, kwark en melk.
Bereidingstijd 15 minuten
Oventijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Personen 2 personen

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Vergiet

Ingrediënten
  

  • 500 gram witlof
  • 150 gram schouderham plakken
  • 3 eieren
  • 50 ml melk
  • 50 gram kwark
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 ui
  • 1 tl suiker
  • zout&peper
  • bakboter

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet de ovenschaal lichtjes in met wat boter.
  • Verwijder het uiteinde en de harde kern van de witlof en snijd de witlof vervolgens in grove stukken en was het. Snipper de ui en snijd de ham in kleine stukjes.
  • Verwarm een scheutje boter in een pan en bak hierin de witlof samen met de suiker en de ui gedurende 5 minuten. Schep regelmatig om. Voeg de laatste 2 minuten de ham toe en bak even kort mee.
  • Maak in de tussentijd de saus. Kluts hiervoor de eieren en voeg de melk en de kwark eraan toe. Breng het geheel op smaak met wat zout en peper.
  • Laat de witlof en de ham uitlekken in het vergiet en verdeel het vervolgens over de bodem van de ovenschaal. Verdeel de saus over de witlof en garneer tot slot met de geraspte kaas.
  • Plaats de ovenschotel in het midden van de oven en bak gedurende 20 minuten, totdat de kaas mooi goudbruin kleurt.
  • Verdeel over de borden en geniet ervan!