Apfelstrudl met vanillesaus
Nagerecht – ? 30 min + 30 min rijzen + 35-45 min oventijd – ? 8-10 personen
Apfelstrudl met vanillesaus, één van mijn favoriete recepten uit Oostenrijk. Voor deze apfelstrudl met vanillesaus heb ik zelf ook het deeg gemaakt. Dit kost iets meer tijd, maar is echt de moeite waard. Bovendien is het ook erg leuk om te doen. De apfelstrudl is gevuld met appel en rozijnen, maar als je het lekker vindt, kun je ook nog grofgehakte noten toevoegen. Een apfelstrudl is het lekkerste als je hem warm serveert met een zelfgemaakte vanillesaus erbij. Garneer met een beetje poedersuiker en je hebt een heerlijk gebakje of nagerecht!
Benodigdheden
- Theedoek
- Deegroller
- Bakpapier
- Keukenmachine
- Zeef
Ingrediënten
Voor het deeg
- 250 gram bloem
- 90 ml lauwwarm water
- 1 ei
- 1 tl zonnebloemolie
- Snufje zout
- Bakboter
Voor de vulling
- 4 grote appels (ik gebruikte Jonagold)
- 90 gram kristalsuiker
- 80 gram rozijnen
- 50 gram paneermeel
- 2 tl kaneel
- 1 el custardpoeder
- 2 el rum
- 2 el citroensap
- 30 gram roomboter (voor het besmeren van je strudl)
Voor vanillesaus
Voor de garnering
- Poedersuiker
Bereidingswijze
Voor de vanillesaus
- Maak eerst de vanillesaus volgens het recept.
Voor het deeg
- Begin dan met het maken van het deeg. Zeef hiervoor de bloem in de kom van de keukenmachine en voeg het water, de zonnebloemolie, het ei en het zout toe. Meng het geheel eerst door elkaar op een lage stand totdat er één geheel ontstaat. Meng dan nog enkele minuten op een iets hogere snelheid totdat er een mooi soepel deeg ontstaat.
- Vet een mengkom in met een beetje bakboter en leg hierin je deeg. Gebruik een kwastje om je deeg ook nog in te smeren met een beetje bak boter.
- Dek de mengkom af en laat 30 minuten rusten op een warme plek met een theedoek over de mengkom.
Voor de vulling
- In de tussentijd kun je beginnen aan de vulling.
- Schil hiervoor de appels, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd vervolgens de appelpartjes in dunne plakje en de plakjes mogen vervolgens nog in de breedte doormidden worden gesneden.
- Doe de appelstukjes in een grote mengkom en voeg hieraan de suiker, de kaneel, de rum, het citroensap en de custardpoeder toe. Meng alles goed door elkaar.
- Voeg dan de rozijnen en het paneelmeel toe en meng alles nogmaals goed door elkaar.
- Zet even apart.
Apfelstrudl opbouwen
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Leg een theedoek op je keukenblad en bestrooi met een beetje bloem. Haal je deeg uit de mengkom en kneed even kort met de hand. Strooi vervolgens ook een beetje bloem op je deeg.
- Rol je deeg zo dun mogelijk uit tot een rechthoek. Gebruik vervolgens je handen om het deeg steeds iets verder uit te trekken. Het moet zo dun zijn, dat je door het deeg heen je theedoek kunt zien. Als je een rechthoek hebt van ongeveer 50×35 cm dan is het goed.
- Leg je apfelstrudl met de brede kant naar je toe en besmeer de randjes met een beetje bakboter.
- Leg vervolgens de vulling die je hebt gemaakt over 1/3 deel van het deeg dat het dichtst bij je ligt, tot één mooi strook over de gehele breedte. Blijf circa 4 cm van de kanten af.
- Kantel nu eerst de zijkanten van je deeg over je vulling heen. Begin dan met het oprollen van je strudl.
- Vouw hiervoor eerst het beetje deeg dat voor de vulling zit nog deels over de vulling heen. Rol dan je strudl op met behulp van je theedoek. Dit doe je, door de kant die voor je ligt naar voren te rollen en hiervoor je theedoek te gebruiken. Zorg ervoor dat je apfelstrudl uiteindelijk met de naad naar beneden ligt. Leg je apfelstrudl op de bakplaat.
- Smelt de roomboter in een pannetje en besmeer hiermee je apfelstrudl.
- Bak de strudl in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 35 tot 45 minuten.
- Haal uit de oven en laat iets afkoelen. Snijd dan in stukken en serveer je apfelstrudl met vanillesaus en een beetje poedersuiker.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor nog meer nagerechten.