Bougatsa

Bougatsa

Wellicht ben je bougatsa weleens tegengekomen als je in Griekenland op vakantie was. Deze Griekse lekkernij wordt vaak als ontbijt gegeten, maar ik eet het liever als Grieks gebakje of als toetje, omdat het zoet van smaak is. Bougatsa is knapperig filodeeg met een vulling van griesmeelvla. Door toevoeging van het vanille-extract en de suiker, heeft het een heerlijke zoete smaak. Het leuke aan dit Griekse nagerecht is, dat het zowel warm als koud lekker is om te eten. Vergeet vooral niet om er ook nog wat poedersuiker overheen te strooien!

Bougatsa bereiden

Voor het maken van een bougatsa, start je met de vulling. Klop de eidooiers in een kommetje los. Verwarm melk in een pan, samen met het griesmeel, maizena, suiker, een beetje zout en vanille-extract. Laat het geheel zachtjes koken zodat het gaat indikken. Zodra het is ingedikt, voeg je één eetlepel van het mengsel toe aan de eidooiers. Klop dit goed door, zodat je het familie maakt. Voeg dan de eidooiers bij de melk en klop alles goed door elkaar. Verwarm het geheel nu nog even op laag vuur totdat het de consistentie van dikke vla krijgt. Schep het geheel op een (diep) bord en dek af met vershoudfolie. Zet nu gedurende 1 uur in de koelkast.

Als het uur bijna voorbij is, verwarm je de oven voor en kun je starten met het bekleden van je springvorm. Vet de springvorm in met de gesmolten boter en leg één vel filodeeg op de bodem. Bekleed met de andere bladen filodeeg de randen en een deel van de bodem, en zorg ervoor dat er wat filodeeg over de randen hangt (dit vouw je later terug naar binnen). Vet iedere keer het filodeeg in met de gesmolten boter. Haal de vulling uit de koelkast en verdeel over de bodem van de springvorm. Klap het overhangende deeg terug en smeer weer in met roomboter. Plaats gedurende 25 tot 30 minuten in het midden van de oven, zodat het goudbruin en krokant bakt. Laat vervolgens even afkoelen in de vorm en bestrooi met poedersuiker. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bougatsa

Bougatsa

Deze Griekse lekkernij bestaat uit filodeeg gevuld met een vulling van griesmeelvla.
Bereidingstijd 30 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Gebakjes
Personen 8 personen

Benodigdheden

  • Springvorm 20 cm

Ingrediënten
  

  • 5 vellen filodeeg ontdooid
  • 500 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • 70 gram kristalsuiker
  • 60 gram griesmeel
  • 40 gram roomboter
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el maizena
  • poedersuiker
  • snufje zout

Bereidingswijze

  • Klop de eidooiers los.
  • Schenk de melk in een pan met dikke bodem en voeg hieraan het vanille-extract toe samen met het griesmeel, de suiker en de maizena. Breng dit geheel aan de kook op laag vuur en kook het door tot het wat steviger qua structuur krijgt.
  • Voeg één grote lepel van het melkmengsel toe aan de eidooiers en meng dit erdoorheen om het familie te maken. Schenk dan het geheel van de eidooiers bij de melk in de pan en meng alles goed door elkaar. Laat het geheel nu indikken tot de consistentie van een dikke vla.
  • Schenk het geheel in een kom en dek af met vershoudfolie. Zet het geheel nu 1 uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en smelt de roomboter in een pannetje.
  • Vet de springvorm in met de gesmolten roomboter en leg één vel filodeeg op de bodem van de springvorm. Leg vervolgens de andere vier vellen in de springvorm, zodat de gehele springvorm is bedenkt, en zorg dat het filodeeg wat over de rand hangt zodat je dit terug kunt vouwen straks. Smeer ieder laagje filodeeg in met wat roomboter.
  • Pak de vulling uit de koelkast en verdeel dit over de springvorm.
  • Vouw het overtollige deeg terug, zodat de gehele vulling is bedekt met deeg en smeer nogmaals in met roomboter.
  • Bak de bougatsa in het midden van de oven goudbruin in circa 25 tot 30 minuten.
  • Laat even afkoelen en garneer met wat poedersuiker.
  • Geniet ervan!