Bakba met chocoladepasta

Bakba met chocoladepasta
Brood – ? 30 min + 1,5 uur rijzen + 30-40 min oven – ? 10-12 plakken

Misschien ken je bakba nog niet, maar bakba is een zoet brood dat je eigenlijk met van alles kunt vullen. Deze keer koos ik voor een bakba met chocoladepasta. Zodra je de bakba aansnijdt, zie je de laagjes chocoladepasta mooi zitten! Dit brood is leuk om te serveren bij een uitgebreid ontbijt, maar ook bij de koffie of thee is dit brood erg lekker. Dit was de eerste keer dat ik het brood bakte en het ging eigenlijk in één keer goed. In de toekomst zullen vast nog veel meer varianten volgen!

Benodigdheden
  • Bakpapier
  • Mengkom
  • Keukenmachine/handmixer met deeghaken
  • Cakeblik van 25 cm
  • Kookthermometer
  • Spatel/mes
  • Vershoudfolie
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 300 gram bloem
  • 150 ml halfvolle melk
  • 60 gram roomboter
  • 60 gram kristalsuiker
  • 6 gram droge gist
  • 1,5 ei
  • 1/3 tl zout
Voor de vulling
  • 150-200 gram chocoladepasta, bijv. Nocciolata of Nutella
Bereidingswijze
Voor het deeg
  • We beginnen met het maken van het deeg. Smelt hiervoor eerst de roomboter en laat deze dan afkoelen.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje tot 42 graden.
  • Giet de melk vervolgens over in een kommetje en voeg de gist en 5 gram van de suiker toe. Laat even 10 minuten staan. Je zult zien dat het geheel dan lichtjes gaat schuimen.
  • Doe na 10 minuten de melk met de gist en suiker in de mengkom van de keukenmachine en voeg de overige suiker en het 1,5 ei toe. Klop het geheel 1 minuut door elkaar.
  • Voeg dan de bloem toe en klop dit er 5 minuten doorheen zodat er een mooi geheel ontstaat. Voeg dan de gesmolten boter toe en meng het deeg nu nog 5 minuten door elkaar. Je zult zien dat het een plakkerig deeg is, maar dat maakt niet uit.
  • Vet een mengkom lichtjes in en stort hierin het deeg. Dek het af met vershoudfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme plek in huis, zodat het deeg bijna verdubbeld in hoeveelheid.
Bakba met chocoladepasta opbouwen
  • Na een uur, strooi je een beetje bloem op je keukenblad en rol je deeg uit tot een plak van circa 30×30 cm.
  • Verwarm je chocoladepasta heel kort in de magnetron, zodat de pasta iets zachter wordt.
  • Smeer je pasta op je deegplak en rol vervolgens het deeg op zodat je één mooie rol krijgt.
  • Gebruik dat een scherp mes om je rol in de lengte in het midden in te snijden tot circa 1 cm van het eind. Hierdoor ontstaan twee lange slierten. Leg deze stroken met de chocoladepasta kant naar boven op je werkblad.
  • Dan is het tijd om het brood te gaan vlechten. Dit doe je door heel strak iedere keer de ene strook over de andere te vlechten met iedere keer de chocoladelaagjes naar boven. Druk op het eind de het laatste stukje een beetje tegen elkaar aan en leg je bakba met chocoladepasta in het cakeblik.
  • Dek je cakeblik af met vershoudfolie en laat de bakba nu nog 30 minuten rijzen op een warme plek
Bakba afbakken
  • Verwarm de over voor op 175°C en bekleed je cakeblik met bakpapier. Dit gaat het gemakkelijkste door je bakpapier helemaal te verfrommelen en dan uit te trekken en in je cakeblik te leggen. Hierdoor blijft het bakpapier het beste op zijn plek.
  • Bak je bakba na het rijzen in het midden van de oven in circa 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal uit de oven en snijd de bakba in plakjes.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer brood recepten!