Gezonde kwarktaart
Deze gezonde kwarktaart is eigenlijk multifunctioneel! Zo is dit een heerlijk ontbijt, maar ook een gezonder alternatief voor een normaal stuk taart en perfect om te serveren op een verjaardag. Deze gezonde kwarktaart met havermoutbodem is niet moeilijk om te maken. Wel moet je een beetje geduld hebben, want je kunt de taart het beste een nachtje laten opstijven. Deze taart is niet super zoet, omdat je weinig suikers toevoegt. Deze suiker komen vooral uit het diepvries zomerfruit. Deze makkelijke gezonde kwarktaart kun je het beste één dag van tevoren maken, zodat de taart goed kan opstijven. De volgende dag snijd je de taart eenvoudig in stukken.
Gezonde kwartkaart bereiden
Deze ontbijttaart met havermout is niet zo moeilijk om te maken. De bodem maak je op basis van havermout, noten en dadels. Daarop gaat een vulling van magere kwark en volle kwark (eventueel kan je ook kiezen voor alleen magere kwark), die je mengt met een zomerfruitpuree. Door de toevoeging van de gelatine, zal de taart mooi opstijven. Om de taart extra smaak te geven, gaat er bovenop nog een gelatine van zomerfruit. Dit is een heerlijke kwark ontbijttaart of een gezonder alternatief voor een normale kwarktaart op een verjaardag! Natuurlijk ook lekker als gezond tussendoortje!
Gezonde kwarktaart
Benodigdheden
- Springvorm 20 cm
- Bakpapier
- Foodprocessor/hakmolentje
- Zeef
Ingrediënten
Voor de bodem
- 150 gram havermout
- 50 gram walnoten
- 50 gram cashewnoten ongezouten
- 100 gram dadels zonder pit
- 3 el zonnebloemolie
- 4 el water
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
Voor de kwarkvulling
- 500 gram magere kwark
- 500 gram volle kwark
- 350 gram zomerfruit diepvries
- 1 tl vanille-extract
- 1/2 citroen het sap
- 10 gelatineblaadjes
Voor de fruitgelatine laag
- 250 gram zomerfruit diepvries
- 2 gelatineblaadjes
- 1 zakje vanillesuiker
- 1/2 citroen het sap
Bereidingswijze
Voor de bodem
- Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng de havermout met de koek- en speculaaskruiden en verdeel dit over de bakplaat. Bak 5 minuten in het midden van de oven.
- Kook intussen wat water en leg de dadels in een bakje. Giet het kokende water erover en laat de dadels 5 minuten weken.
- Schuif na 5 minuten de havermout een beetje opzij en leg de walnoten en de cashewnoten erbij op de bakplaat. Bak het nogmaals 5 minuten af.
- Doe de havermout en de noten in een foodprocessor. Knijp de dadels uit en voeg deze samen met de zonnebloemolie ook toe aan de foodprocessor. Maal het geheel fijn tot een kleverige substantie. Voeg halverwege het water toe.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort het havermoutmengsel erin. Druk het havermoutmengsel aan met de bolle kant van een lepel, zodat je een strakke bodem krijgt.
- Zet tot gebruik even in de koelkast.
Voor de kwarkvulling
- Je kunt meteen verder met het maken van de kwarkvulling. Week hiervoor de gelatineblaadjes 15 minuten in koud water.
- Doe het zomerfruit in een (steel)pannetje samen met het citroensap. Kook het geheel gedurende 10 minuten. Blijf goed doorroeren.
- Doe na 10 minuten het zomerfruit in een zeef en druk het er goed doorheen. Hetgeen dat achterblijft in de zeef mag je weggooien.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze één voor één toe aan de zomerfruitpuree. Roer dit er met een garde doorheen zodat de gelatineblaadjes helemaal oplossen. Ga hiermee door totdat alle gelatineblaadjes erin zitten.
- Klop in een mengkom de kwark samen met het vanille-extract even los met behulp van een garde. Voeg 3 eetlepels van de kwark toe aan de zomerfruitpuree en meng goed door elkaar. Voeg vervolgens de zomerfruitpuree toe aan de grote bak met kwark en meng alles door elkaar (dit hoef je niet lang te doen, het is goed genoeg als de puree er goed in is vermengd).
- Stort de kwark op de bodem en zet in de koelkast. Laat het een uurtje opstijven.
Voor de fruitgelatine laag
- Als de kwark een half uurtje in de koelkast staat kun je beginnen aan de laatste laag, de fruitgelatine. Hierbij herhaal je eigenlijk het proces van de vorige stap.
- Week de twee gelatineblaadjes 15 minuten in koud water.
- Kook het zomerfruit met het citroensap en de vanillesuiker gedurende 10 minuten op laag vuur. Blijf goed doorroeren.
- Doe na 10 minuten het zomerfruit in een zeef en druk het er goed doorheen. Hetgeen dat achterblijft in de zeef mag je weggooien.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze één voor één toe aan de zomerfruitpuree. Roer dit er met een garde doorheen zodat de gelatineblaadjes helemaal oplossen. Ga hiermee door totdat alle gelatineblaadjes erin zitten. Giet de fruitgelatine op de kwark.
- Zet de bakvorm nu voor een nachtje in de koelkast.
- Haal het geheel voorzichtig uit de bakvorm en snijd de kwarktaart in punten (als je merkt dat de taart niet eenvoudig uit de springvorm komt, dan kan je ook voorzichtig met een mes langs de rand gaan).
- Geniet ervan!