Klassieke Franse uiensoep
Soep – ? 60 min – ? 2 personen
Klassieke Franse uiensoep, je kent hem vast wel! Heerlijke uiensoep met daarin een stokbroodje met gegratineerde kaas. Dit recept is voldoende voor 2 personen, maar je kunt het recept gemakkelijk vermenigvuldigen, mocht je met bijvoorbeeld 4 personen eten. Het kan dan alleen wel zijn, dat je je uien iets langer moet smoren en bakken, omdat je een grotere hoeveelheid gebruikt. Ik heb een bereidingswijze gebruikt waar je echt even de tijd voor moet nemen. Dit zorgt er wel voor dat de smaak van deze klassieke Franse uiensoep echt fantastisch is!
Ingrediënten
- 300 gram witte uien (na pellen)
- 2 takjes tijm
- 500 ml kokend water
- 1 runderbouillonblokje
- 100 ml droge witte wijn
- 15 gram roomboter
- 5 ml olijfolie
- 1,5 el bloem
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl suiker
- 2 sneetjes stokbrood
- 30 gram Gruyère
Bereidingswijze
- Snijd de uien in dunne ringen.
- Verwarm een pan op laag vuur en verwarm hierin de roomboter samen met de olijfolie. Als de roomboter is gesmolten, doe je er de uien bij. Doe de deksel op de pan en laat de uien 10 minuten zachtjes smoren. Schep tussendoor een keertje om.
- Doe dan het zout en de suiker erbij en zet het vuur hoger. Bak de uien nu goudbruin in circa 10 tot 15 minuten. De suiker zorgt ervoor dat de uien een mooie kleur krijgen. Doe dan de bloem erbij en bak even 3 minuten aan. Schep regelmatig goed om.
- Zodra de uien mooi goudbruin kleuren, zet je het vuur even uit. Meng het kokende water met het runderbouillonblokje en giet dit samen met de witte wijn op de uien. Doe ook de takjes tijm erbij. Zet dan het vuur op zijn laagst en de deksel voor 3/4 op de pan. Laat de soep nu 30 minuten zachtjes koken.
- Verwarm in de tussentijd de oven op 200°C.
- Schep de soep in 2 kleine ovenschaaltje en leg in ieder schaaltje één sneetje stokbrood. Verdeel hierover de Gruyère en plaats de ovenschaaltjes in het midden van de oven. Gratineer nu de kaas in circa 5 minuten. De laatste 2 minuten kun je ook even de grillstand van je oven aanzetten.
- Geniet van je klassieke Franse uiensoep met een heerlijk stukje stokbrood met kaas erin!
Kijk hier voor nog meer soep recepten.