Basisrecept: Bolognesesaus
Bijgerecht – ? 15 min + 60 min wachten – ? 4 personen
Er gaat niets boven een zelfgemaakte bolognesesaus. Dit klassieke gerecht uit Italië is veel lekkerder als je hem zelf maakt. Voor dit recept moet je wel even geduld hebben, want het moet een uurtje pruttelen. Dit zorgt er wel voor dat alle smaken lekker in de saus trekken. Deze saus kun je gebruiken van een pasta bolognese of voor een lasagne met bolognesesaus.
Benodigdheden
- Braadpan (optioneel)
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 2 blikken tomatenblokjes (800 gram)
- 2 winterpenen
- 1 rode paprika
- 3 knoflookteentjes
- 1 ui
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1/2 runderbouillonblokje
- 200 ml kokend water
- 2 tl gedroogde tijm
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 2 laurierblaadjes
- Olijfolie
- Zout&Peper
Bereidingswijze
- Snipper de ui en pel de knoflookteentjes. Verhit een scheutje olijfolie in de braadpan op laag vuur. Voeg de ui toe en bak gedurende 5 minuten.
- Schil de winterpenen en snijd in kleine blokjes en snijd ook de paprika in blokjes.
- Voeg de winterpenen en de paprika toe aan de uien en pers ook de knoflookteentjes boven de pan uit. Zet het vuur wat hoger en bak gedurende 1 minuut. Schep het geheel goed om.
- Doe het gehakt er nu bij en bak het rul. Blijf het gedurende het bakken omscheppen.
- Maak intussen de bouillon door het bouillonblokje te mengen met het kokende water. Zodra het gehakt rul is blus je het af met de bouillon.
- Voeg de tomatenblokjes en het sap toe en schep goed om. Roer ook de tomatenpuree er nu doorheen.
- Voeg de laurierblaadjes toe aan de saus samen met de rozemarijn en de tijm. Breng op smaak met zout en peper. Schep het nog een laatste keer om en zet het vuur laag.
- Laat de saus gedurende een uurtje lekker pruttelen zonder deksel. De saus zal hierdoor wat indikken. Heb je wat meer tijd? Dan kan je de saus ook nog wat langer laten pruttelen.
- Haal voordat je de saus opdient, wel even de laurierblaadjes uit de bolognesesaus!