Focaccia

Focaccia
Brood – ? 25 min + 2 uur wachten – ? 1 grote foccacia

Een focaccia is een heel bekend Italiaans platbrood, die je met heel veel verschillende soorten toppings kunt bakken. Ik kies voor een klassieke variant, namelijk een focaccia met rozemarijn en zeezout. Dit focaccia recept is erg makkelijk te maken, je moet er alleen een beetje geduld voor hebben. Het deeg moet namelijk 2 keer een uur rijzen, zodat het een lekker luchtig brood wordt. Maar geloof me, brood is zoveel lekkerder als je het zelf maakt!

Benodigdheden
  • Bakplaat
  • Keukenmachine/handmixer
  • Kwastje
  • Vershoudfolie
  • Zeef
Ingrediënten
  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 10 gram zout
  • 330 lauwwarm water
  • 40 ml olijfolie + extra om te bestrijken
  • 2 takjes rozemarijn
  • Flinke snuf grof zeezout
Bereidingswijze
  • Zeef de bloem in de kom van de keukenmachine of in een mengkom en voeg de gist en het zout toe. Zorg ervoor dat het gist en het zout elkaar niet direct raken. Voeg ook het water en de olijfolie toe. Meng het geheel met behulp van deeghaken door elkaar (kan met de keukenmachine of met een handmixer). Mix het gedurende 10 minuten zodat een mooi luchtig deeg ontstaat.
  • Vet een hoge kom in met olijfolie en stort hierin het deeg. Het deeg zal nog wat plakkerig aanvoelen, dit is niet erg. Voeg hiervoor geen extra bloem toe! Dek de kom af met plasticfolie en zet op een warme plek zodat het goed kan rijzen.
  • Vet na een uur een bakplaat in met olijfolie en stort hierop het deeg. Maak een focaccia ter grootte van circa 35 x 25 cm. Iets groter kan ook, dan zal de baktijd wat korter zijn. Merk je dat het deeg nog erg elastisch is en constant terug veert, dan kan je het eventjes laten rusten en het na een aantal minuten alsnog uitrekken.
  • Dek de bakplaat af met folie en laat het weer een uur rijzen.
  • Verwarm na een uur de oven voor op 220 °C. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak grof. Bestrijk het deeg lichtjes met een beetje olijfolie en druk er met je duim gaten in. Strooi de rozemarijn over het brood samen met het zeezout. Zet het brood in de oven voor circa 15-25 minuten. Het brood is goed als het mooi goudbruin kleurt.

Tip: erg lekker om deze focaccia met een verse soep te serveren.