Marokkaanse lamstajine

Marokkaanse lamstajine
Hoofdgerecht – ? 40 min + 1,5 uur stoven – ? 2 personen

Dit recept moest en zou worden geplaatst op Koken &Bakken doe je zo, want wat was dit lekker! Klinkt misschien gek om dit over een zelfgemaakt recept te zeggen, maar de combinatie van smaken in deze Marokkaanse lamstajine was echt heerlijk. Er moeten veel verschillende soorten kruiden aan het gerecht worden toegevoegd en samen met de saus van de abrikozen en pruimen zorgt dit voor een echte smaakexplosie! Bovendien wordt het vlees zo mals door het lange stoven, dat je er echt geen genoeg van kunt krijgen! Als je geen tajine in huis hebt, dan kun je dit gerecht voor een Marokkaanse lamstajine ook in een stoofpan bereiden.

Benodigdheden
  • (Hand)rasp
  • Tajine/Stoofpan
Ingrediënten

Voor de Marokkaanse lamstajine

  • 400 gram lamskoteletten
  • 120 gram parelcouscous
  • 50 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 1 rode ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 cm gember
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • Snufje ras el hanout
  • 1 el paprikapoeder
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 tl kaneel
  • 1 sinaasappel
  • 1 tl sesamzaad
  • Handvol amandelen
  • Handvol gepelde pistachenootjes
  • 1 klontje roomboter
  • Bakboter
  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  1. Snijd het lamsvlees in blokjes en voeg hieraan zout en peper toe. Snipper ook de rode ui en pel de knoflook. Verhit in de tajine (of in een stoofpan) de zonnebloemolie en de bakboter. Bak hierin het lamsvlees rondom mooi bruin. Voeg hieraan de rode ui toe en pers het knoflookteentje uit boven de pan. Meng even goed door elkaar. Maak intussen de gember schoon en rasp deze ook boven de pan. Roer alles goed door en bak nog circa 2 minuten.
  2. Kook water in de waterkoker. Voeg alle kruiden toe aan de pan (koriander, komijn, paprikapoeder en ras el hanout), samen met de kaneelstokjes. Schenk er kokend water bij, zodat het vlees bijna onderstaat. Zorg ervoor dat je er niet teveel water bij doet, want dat zorgt ervoor dat de saus te waterig wordt. Doe de deksel op de tajine of op de stoofpan en laat het geheel 1,5 uur stoven op laag vuur. Heb je nog wat extra tijd, dan kun je het ook 2 uur laten stoven.
  3. Terwijl het vlees lekker aan het stoven is, doe je de amandelen in een bakje, giet daar kokend water op zodat de amandelen volledig onder water staan. Na ongeveer 20 minuten kun je de amandelen uit het water halen en kun je de amandelen ontvellen. Je kunt ook kiezen om blanke amandelen te kopen, dan hoef je deze stap niet te doorlopen.
  4. Zet een koekenpan op het middelmatig vuur en verwarm hierin een scheutje olijfolie. Bak hierin de amandelen, tot ze goudbruin zijn. Laat ze op een keukenpapiertje uitlekken.
  5. In het laatste kwartier dat je vlees nog aan het stoven is, kun je aan de slag met de pruimen en de abrikozen. De pruimen en abrikozen doe je in een pannetje met water en de theelepel kaneel (zorg dat het net onderstaat met water). Laat dit op hoog vuur koken, totdat de pruimen het water hebben opgenomen en zelf een beetje uit elkaar vallen. Bovendien zal de saus intussen ook ingedikt zijn.
  6. Breng intussen ook 400 ml water aan de kook in een pannetje en voeg hieraan de parelcouscous toe. Roer af en toe door, zodat de parelcouscous niet aan de pan gaat plakken. Laat het 10 minuutjes koken en giet overtollig water af. Voeg de roomboter toe en meng het er doorheen.
  7. Als het vlees in de tajine gaar is, doe je een paar lepels van de saus waarin je de pruimen en abrikozen hebt gekookt bij het vlees en roer dat goed door elkaar.
  8. Rasp de sinaasappel en voeg het rasp en het sap van de helft van de sinaasappel toe aan de tajine. Roer alles goed door en laat dit zonder deksel nog even indikken.
  9. Serveer de parelcouscous samen met het lamsvlees op een bord of in een tajine. Leg daar de pruimen en abrikozen bovenop en strooi er wat sesamzaad overheen. Garneer met de amandelen en de pistachenootjes.
  10. En klaar is de Marokkaanse lamstajine. Het is lekker om er bijvoorbeeld gegrilde groenten bij te serveren. Smakelijk eten.

Kijk hier voor meer stoofschotel recepten.