Griekse pitabroodjes

Griekse pitabroodjes
Brood – ? 30 min + 1 uur rijzen – ? 8 pitabroodjes

Griekse pitabroodjes, iets wat ik al langer van plan was om te maken. Ik ben meerdere keren in Griekenland op vakantie geweest, en dat is het altijd heerlijk om Griekse pitabroodjes te bestellen in combinatie met tzatziki. Het leuke aan deze broodsoort is, dat het echt heel makkelijk is om te maken. En het is echt de moeite waard, want het is veel lekkerder dan kant-en-klare pitabroodjes. Het enige wat je hoeft te doen is, de ingrediënten met elkaar te mengen, het deeg te laten rijzen en er vervolgens pitabroodjes van te rollen. Even in de pan bakken, en je bent al klaar. Snel aan de slag!

Benodigdheden

  • Deegroller
  • Keukenmachine met deeghaken (optioneel)
  • Vershoudfolie
Ingrediënten
  • 320 gram bloem
  • 140 ml water (lauwwarm)
  • 70 melk (lauwwarm)
  • 7 gram droge gist
  • 1 el olijfolie + een beetje extra
  • 1 tl kristalsuiker
  • 2 gram zout
Bereidingswijze
Deeg maken
  • Doe de gist samen met het water en de kristalsuiker in een kommetje en meng even kort door elkaar. Zet 5 minuten opzij zodat het een beetje gaat schuimen.
  • Doe de bloem in de mengkom van de keukenmachine en strooi hierover het zout. Voeg dan ook de melk en de olijfolie toe en tot slot ook het gistmengsel.
  • Kneed het geheel nu 10 minuten met de deeghaken tot een soepel deeg. Heb je geen keukenmachine? Je kunt het ook met je handen kneden.
  • Het deeg zal nog een klein beetje plakken maar dat is geen probleem. Vet een mengkom lichtjes in met een beetje olijfolie en leg daarop je deeg. Dek je mengkom af met wat vershoudfolie en laat het deeg nu minimaal een uur rijzen op een warme plek totdat het in hoeveelheid verdubbeld.
Pitabroodjes maken en bakken
  • Als het deeg is verdubbeld, kun je er pitabroodjes van gaan maken. Strooi wat bloem op je keukenblad kom en leg hierop je deeg. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken. Werk ze nu stuk voor stuk af.
  • Maak van één stukje deeg een bolletje en rol deze uit met behulp van een deegroller tot een pitabroodje. Zorg ervoor dat ze niet te dik zijn.
  • Verwarm een anti-aanbak koekenpan op middelmatig tot hoog vuur (er hoeft geen olie of boter in de pan) en bak hierin het pitabroodje goudbruin en gaar. Dit duurt circa 2 tot 3 minuten per kant. Per broodje gaat dit steeds makkelijker.
  • Als je eerste pitabroodje in de pan ligt, kun je de volgende uitrollen en vervolgens bakken. Dit herhaal je, totdat alle stukjes deeg op zijn.
  • Wil je de Griekse pitabroodjes nog niet meteen gaan eten? Bewaar ze dan in een lichtvochtige theedoek in de koelkast. Hier blijven ze 1 à 2 dagen goed.

Kijk hier voor meer brood recepten!