Sticky Toffee Taart

Sticky Toffee Taart
Taart – ? 1 uur + 30 min oventijd + 1 uur koelen – ? 12 taartpunten

Als ik aan een Sticky Toffee Taart denk, dan denk ik aan een heerlijke sticky taart met een dikke toffeesaus erover. Eerst wilde ik gaan voor een “simpele” variant, van één laag cake met daarover toffeesaus. Bij mijn zoektocht naar de perfecte Sticky Tofee Taart, stuitte ik alleen op varianten waar ook een toffee botercrème aan toe was gevoegd. Hierdoor veranderde mijn plan en kwam ik tot deze Sticky Toffee Taart met twee lagen cake met daartussen botercrème en bovenop ook een toffee botercrème en natuurlijk een toffeesaus.

In deze Sticky Toffee Taart zitten dadels verwerkt. De dadels zorgen voor een lekkere plakkerige structuur. Bovendien werk je in deze taart met basterdsuiker in plaats van kristalsuiker, wat ook zorgt voor een smeuïge structuur. Tot slot giet je ook een tofeesaus over de cakelagen, die helemaal in de cake trekt. Naast dat dat super lekker is, geeft dat ook een sticky effect. Al met al, echt een perfecte taart voor liefhebbers van een sticky taart.

Benodigdheden
  • 2 ronde springvormen van 20 cm
  • Hakmolentje
  • Garde
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Spuitzak met kartel spuitmondje
  • Zeef
Ingrediënten
Voor het cakebeslag
  • 250 gram dadels
  • 225 ml kokend water
  • 1,25 tl baksoda
  • 225 gram bloem
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 180 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 el pannenkoekenstroop
  • 1 tl vanille-extract
  • Snufje zout
Voor de toffee saus
  • 150 ml slagroom
  • 180 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el pannenkoekenstroop
  • 90 gram roomboter
  • Snufje zout
Voor de botercrème
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram poedersuiker
  • 215 ml melk
  • 35 gram bloem
  • 50 ml toffeesaus (van hierboven)
Bereidingswijze
Voor de cakelagen
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet je springvormen lichtjes in en bekleed de bodem van je bakvorm met bakpapier.
  • Snijd de dadels doormidden en doe ze in een schaaltje met de baksoda en giet hierop het kokende water. Laat 15 minuten staan. Zodra ze 15 minuten hebben gestaan doe je de dadels in een hakmolentje samen met het water en maal je ze helemaal fijn.
  • Doe de boter samen met de basterdsuiker, het vanille-extract, de pannenkoekenstroop en het zout in de mengkom van de keukenmachine en mix het geheel in 2 tot 3 minuten totdat het geheel een romige structuur heeft. Mix een voor één de eieren door het beslag, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei is opgenomen. Doe dan de gepureerde dadels erbij en meng het geheel weer een minuutje door elkaar.
  • Zeef de bloem samen met het bakpoeder boven de mengkom en spatel dit erdoorheen.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de twee bakvormen.
  • Bak de cakes gaar in het midden van de oven in circa 30 tot 35 minuten.
  • Zodra de cakes goed zijn haal je ze uit de oven en laat je ze 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze vervolgens uit de springvorm en leg ze op een taartrooster.
  • Snijd heel voorzichtig de taarten gelijkmatig met behulp van een scherp mes. De taart is nog warm en kan hierdoor sneller kapot gaan, dus doe het echt voorzichtig.
Voor de toffeesaus
  • In de tussentijd kun je beginnen met het maken van de toffeesaus.
  • Smelt hiervoor de roomboter in een steelpan en voeg dan de slagroom toe samen met de donkerbruine basterdsuiker en de pannenkoekenstroop. Laat het geheel 5 minuutjes zachtjes koken op laag vuur. Blijf voortdurend doorroeren. De saus is goed zodra deze een beetje indikt. Tijdens het afkoelen, zal de saus nog verder indikken.
  • Zet het vuur uit en voeg dan een snufje zout toe. Meng dit er even doorheen. Doe 50 ml van de saus apart in een schaaltje (die heb je nodig voor de botercrème). Doe 100 ml van de saus in een maatbeker met schenktuitje. Schenk dit over de twee cakelagen. Doordat de taart nog warm is, kan deze saus heerlijk in de cakelagen trekken, waardoor de taart lekker sticky wordt.
  • Laat de rest van toffeesaus nu afkoelen en laat ook de cakelagen nu volledig afkoelen.
Voor de botercrème
  • Zodra de cakelagen voldoende zijn afgekoeld, kun je beginnen met de botercrème.
  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix dan de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Voeg tot slot de toffeesaus toe en mix het geheel er nog kort doorheen, totdat de toffeesaus volledig is opgenomen in de botercrème.
Sticky Toffee Taart opbouwen
  • Dan is het nu tijd om de Sticky Toffee Taart op te bouwen. Leg één plak cake voor je neer op een bord of een taartkarton. Spuit hierop toefjes botercrème. Werk van de buitenste ring naar de binnenkant van je taart.
  • Leg vervolgens de tweede plak cake erbovenop en spuit deze ook weer op met toefjes. Schenk voorzichtig zoveel van de toffeesaus over de taart als je wilt. Ik koos ervoor om een gedeelte over de taart te gieten en een deel over de taartstukken tijdens het opdienen.
  • Snijd je taart in stukken en je kunt er heerlijk van gaan genieten!

Tip: mocht je ook nog toffeesaus op de taart willen gieten bij het serveren, maar is de toffeesaus wat te dik geworden? Verwarm de saus dan even heel kort in een pannetje.

Bewaardadvies: bewaar de taart in de koelkast en haal de taart 15 tot 30 minuten voor het serveren uit de koelkast.

Kijk hier voor nog meer taart recepten!