Hot Cross Buns

Hot Cross Buns
Brood – ? 30 min + 1:45 uur rijzen + 20 min oventijd – ? 12 broodjes

Op zoek naar leuke broodjes om te maken voor een paasbrunch of een high tea? Dan zijn deze Hot Cross Buns een heel goed idee. Naar traditie worden deze broodjes geserveerd op Goede Vrijdag in Engeland. Bij ons zijn deze broodjes erg bekend bij de Paasbrunch. Ik snap wel waarom! Deze broodjes zijn namelijk heerlijk kruidig van smaak en goed gevuld door de rozijnen. Bovendien zien ze er ook nog eens erg luxe uit, door het leuke kruis bovenop het broodje. Heerlijk om warm te serveren met wat roomboter erop!

Benodigdheden
  • Keukenmachine (optioneel)
  • Kwastje
  • Theedoek/Vershoudfolie
Ingrediënten
Voor het deeg
  • 450 gram tarwebloem
  • 10 gram gist
  • 50 gram roomboter (gesmolten)
  • 45 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2,5 tl koek- en speculaaskruiden
  • 115 gram rozijnen
  • 1 ei
  • 8 gram zout
  • 220 ml volle melk
  • Rasp ½ sinaasappel
  • Beetje zonnebloemolie
Voor de bloempasta
  • 4 el water
  • 45 gram bloem
Voor het afstrijken
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 el water
Bereidingswijze
Deeg maken
  • Wel eerst de rozijnen in een schaaltje met lauwwarm water.
  • Verwarm vervolgens de melk totdat deze lauwwarm aanvoelt. Als de melk lauwwarm is, voeg je de gesmolten roomboter toe samen met de gist en de suiker. Laat even 5 minuutjes staan, zodat de gist kan werken. Je kunt dit zien aan de belletjes die ontstaan.
  • Doe na vijf minuten de bloem in de mengkom van de keukenmachine en voeg hieraan het zout en de koek- en speculaaskruiden toe. Giet hierbij het melkmengsel. Kluts het ei in een los schaaltje en voeg dit ook toe.
  • Kneed het geheel met behulp van je mixer in 10 tot 15 minuten tot een soepel deeg.
  • Dep in de tussentijd de rozijnen droog en voeg deze tegen het eind van de kneedtijd toe samen met het sinaasappelrasp. Kneed nog even kort mee totdat ze goed zijn opgenomen in het deeg. Maak van je deeg een mooie bol.
  • Vet een mengkom lichtjes in met wat zonnebloemolie en leg hierin je bol met deeg. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek een uur rijzen, totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Broodjes maken
  • Als het deeg in het uur voldoende is gerezen, stort je het deeg op een licht ingevet werkblad. Bekleed ook alvast een bakplaat met bakpapier. Duw met je handen de lucht uit het deeg en kneed nog even kort (circa 30 seconde). Maak 12 gelijke bolletjes van het deeg en leg deze iets uit elkaar op je bakplaat.
  • Leg heel lichtjes wat vershoudfolie over de bolletjes heen en laat ze nu nog 45 minuten rijzen op een warme plek in huis.
Bloempasta maken
  • Als je broodjes bijna klaar zijn met rijzen, kun je alvast de oven voorverwarmen op 200°C.
  • Ook is het nu tijd om de bloempasta te maken. Meng hiervoor de bloem met het water en doe dit in een klein spuitzakje.
  • Gebruik een mes om voorzichtig een kruis te snijden in je broodjes. Spuit vervolgens dit kruis op met de bloempasta.
  • Bak je Hot Cross Bunns in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 20 minuten.
Glazuur maken
  • Als je broodjes bijna klaar zijn kun je de glazuur maken.
  • Meng hiervoor de abrikozenjam met het water in een pannetje en verwarm kort. Besmeer hiermee de bovenkant van je Hot Cross Buns.
  • Heerlijk om warm te serveren met wat roomboter en jam erbij.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer brood recepten!