Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois
Bijgerecht – ? 20 min + 50-60 min oventijd – ? 2 personen

Een Gratin Dauphinois lijkt misschien heel veel op een aardappelgratin, maar toch is het niet helemaal hetzelfde! Een gratin Dauphinois is een Frans recept op basis van aardappel en room, maar er wordt niet zozeer kaas aan toegevoegd, wat bij een aardappelgratin wel gebeurd. Als je het lekker vindt, kun je er wel een beetje Parmezaanse kaas overheen strooien, maar doe dit zeker niet teveel. De combinatie van het roommengsel en de aardappelen is namelijk van zichzelf al erg lekker! Het is belangrijk dat je de aardappelen echt heel dun snijdt, want je kookt ze niet van tevoren. Door ze dun te snijden, zorg je ervoor dat de aardappelen wel garen in de oven. Een gratin Dauphinois is het perfecte bijgerecht bij vis of vlees en groenten.

Benodigheden
  • Ovenschaaltje
  • Garde
Ingrediënten
  • 400 gram vastkokende aardappelen
  • 115 ml slagroom
  • 115 ml melk
  • 1 knoflookteentje
  • 1 sjalotje
  • 2 takjes tijm
  • Beetje geraspte Parmezaanse kaas (optioneel)
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een klein ovenschaaltje lichtjes in.
  • Schil de aardappel en snijd heel dun. Je kunt dit doen met behulp van een kaasschaaf of je kunt ze snijden in plakjes van circa 2 mm dik.
  • Pel het knoflookteentje en snijd doormidden. Snipper je sjalotje.
  • Gebruik één helft van het knoflookteentje en smeer hiermee je ovenschaaltje in.
  • Verwarm de slagroom samen met de melk in een steelpannetje. Doe hierbij ook je sjalotje, de twee knoflookhelften en de 2 takjes tijm. Breng het geheel aan de kook en laat een paar minuutjes zachtjes pruttelen op laag vuur. Voeg intussen ook de nootmuskaat toe en breng op smaak met zout en peper. Zet dan het vuur uit.
  • Verdeel 1/3 van je aardappelschijfjes over de bodem van je ovenschaaltje en breng op smaak met wat zout. Verdeel hierover 1/3 van het roommengsel (haal de knoflookteentjes en de takjes tijm eruit). Herhaal deze stappen nog 2 keer, totdat al je aardappelen en je roommengsel op zijn.
  • Verdeel hierover een klein beetje geraspte Parmezaanse kaas naar smaak als je dat lekker vindt.
  • Bak de gratin Dauphinois in 50 tot 60 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer bijgerechten!