Nusszopf met hazelnoten

Nusszopf met hazelnoten
Brood – ? 30 min + 1 uur rijzen + 25-35 min oventijd – ?1 brood

Een nusszopf met hazelnoten is een heerlijk notenbrood, wat veel in Duitsland en Oostenrijk wordt geserveerd. Het brooddeeg is heerlijk smeuïg door het gebruik van roomboter. Daarnaast is het lichtzoet van smaak, doordat er wat suiker in is verwerkt. Je vult dit heerlijke notenbrood met gemaalde hazelnoten, suiker en een beetje rum. Na het bakken kun je het brood nog glazuren. Snijd je nusszopf met hazelnoten in plakken. Om het extra lekker te maken, kun je er nog wat roomboter op smeren!

Benodigdheden
  • Mixer/keukenmachine
  • Bakpapier
  • Hakmolentje
Ingrediënten
Voor het brooddeeg
  • 500 gram bloem
  • 225 ml lauwwarme melk
  • 80 gram kristalsuiker
  • 80 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 2 el warm water
  • 1 ei
  • 14 gram droge gist (2 zakjes)
  • 1/2 tl zout
Voor de vulling
  • 200 gram hazelnoten
  • 50 gram suiker
  • 1 eiwit
  • 1 el rum
  • 4 el melk
  • 1 tl kaneel
Voor de glazuur
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 tot 2 el water
Bereidingswijze
Voor de brooddeeg
  • Meng de gist met het warme water en 2 tl van de kristalsuiker. Lat even 5 minuten staan, zodat het een beetje gaat schuimen.
  • Doe de bloem, samen met de suiker, het zout, het ei en de melk in de mengkom van de keukenmachine. Voeg hieraan het gistpapje toe. Mix het deeg ongeveer 2 minuten zodat de ingrediënten goed met elkaar zijn vermengd. Voeg dat eetlepel voor eetlepel de roomboter toe en meng het deeg in circa 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Leg een theedoek over je mengkom en zet de mengkom op een warme plek in huis. Laat het deeg nu 1 uur rijzen.
Voor de vulling
  • Zodra het deeg een uur heeft gerezen en ongeveer in hoeveelheid is verdubbeld, kun je beginnen met het maken van de vulling,
  • Hak hiervoor de hazelnoten fijn (je kunt hiervoor een hakmolentje gebruiken). Meng de hazelnoten met het eiwit, de rum, de kristalsuiker en de kaneel. Voeg dan de melk toe en meng het geheel goed door elkaar.
  • Verdeel bloem over je keukenblad en rol je deeg uit tot een grote rechthoek van ongeveer 45 bij 30 cm.
  • Verdeel hierover de vulling met behulp van een spatel of met de bolle kant van een lepel.
  • Rol het deeg vanaf de brede kant op, druk de naad even goed aan.
Nusszopf met hazelnoten rollen en bakken
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en beleg de bakplaat met een bakpapiertje.
  • Snijd je deeg nu in (in het midden) tot de helft van je grote rol. Hierdoor krijg je twee strengen. Leg deze strengen met de vulling kant naar boven. Vlecht de strengen met elkaar. Zodra je bij het eind bent, druk je het deeg goed tegen elkaar en vouw je het naar onderen, zodat je het einde goed “afsluit”.
  • Snijd nu vanaf de andere kant ook de andere helft in twee strengen en herhaal hiervoor de vorige stappen.
  • Leg je nusszopf met hazelnoten op het bakpapier en bak het notenbrood goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 25 tot 35 minuten.
  • Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Maak in de tussentijd de glazuur door de poedersuiker met het water te mengen. Giet het glazuur over je notenbrood.
  • Snijd je nusszopf met hazelnoten in plakken. Lekker met wat roomboter erop!
  • Geniet ervan!
Nusszopf bovenaanzicht

Kijk hier voor meer cake recepten!