Citroen meringue taart

Citroen meringue taart
Taart – ⏱ 1 uur + 3 uur koelen + 30 min oventijd – 🍴 8 taartpunten

Een citroen meringue taart is een heerlijke frisse taart. Deze taart bestaat uit een korstdeeg bodem met daarop zelfgemaakte lemon curd en een meringue. De lemon curd geeft deze taart zowel een frisse als een zoete smaak.

Ik heb in deze langwerpige citroen meringue taart gekozen voor een dunne bodem. Hierdoor is de taartbodem lekker knapperig. Wil je liever een iets dikkere bodem? Dan kun je de hoeveelheden voor de bodem wat aanpassen en de plak deeg iets dikker uitrollen. Je zult de taart dan wel iets langer moeten afbakken voordat het gaar is.

Benodigdheden
Ingrediënten
Voor de bodem
  • 45 gram roomboter
  • 45 gram witte basterdsuiker
  • 8 gram ei
  • 90 gram bloem
  • 1/4 tl zout
  • 2 gram bakpoeder
  • 1 el water
  • Bakboter (voor invetten)
Voor lemon curd laag
Voor de meringue laag
  • 55 ml eiwit (circa 1,5 ei)
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1/2 tl maizena
  • 3/4 tl azijn
Bereidingswijze
Voor de lemon curd laag
  • Maak eerst de lemon curd volgens het recept.
Voor de taartbodem
  • Begin met het maken van de bodem. Kluts hiervoor het ei en snijd de boter in stukjes. Doe deze samen met witte basterdsuiker in de kom van de keukenmachine en meng het geheel door elkaar in circa 2 minuten. Voeg dan de bloem, het bakpoeder, het zout en het water toe en meng net zolang totdat er een soepel deeg ontstaat. Pak een stukje vershoudfolie en doe hierin het deeg. Druk het deeg een beetje plat tot een ronde schijf en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm na 30 minuten de oven voor op 180 °C en vet de quichevorm alvast in.
  • Haal je deeg uit de koelkast en rol deze uit tot een langwerpige plak van circa 2 mm dik. Beleg hiermee je quichevorm en druk overal voorzichtig aan, zodat het deeg ook mooi in de randjes komt te zitten. Snijd overtollig deeg weg en prik met behulp van een vork gaatjes in de bodem van je deeg.
  • Zet je quichevorm nu een kwartiertje in de diepvries. Dit zorgt ervoor dat het deeg straks stevig is tijdens het afbakken.
Afbakken van de bodem
  • Haal de quichevorm uit de diepvries en bedek deze met aluminiumfolie, druk dit voorzichtig tegen de bodem en de randen aan zodat al je deeg is bedekt met een laagje aluminiumfolie. Vul het aluminiumfolie nu met de bakbonen en bak de bodem 20 minuten. Haal na 20 minuten het folie en de bonen weg en bak je taartbodem nu goudbruin en gaar in circa 5 tot 10 minuten.
  • Haal dat de taart uit de oven en laat volledig afkoelen.
Meringue maken
  • Verwarm eerst de oven op de grillstand op 180°C en begin daarna met het maken van de meringue. De oven heb je nodig om de meringue een mooi bruin laagje te geven. Je kunt dit eventueel ook doen met een gasbrandertje.
  • Doe voor het maken van de meringue de eiwitten in een mengkom van een keukenmachine en zet de machine op de hoogste stand. Voeg iedere keer na 30 seconde een eetlepel toe. Hiermee zorg je ervoor dat de suiker iedere keer goed wordt opgenomen door de eiwitten. Zodra alle suiker is toegevoegd, klop je het geheel nog eens 5 minuten door.
  • Maak intussen een papje van de maizena met de azijn, door dit door elkaar te roeren.
  • Voeg het papje bij het eiwit en meng het 30 seconde of totdat het maizena papje volledig is opgenomen
Taart opbouwen
  • Vul de afgekoelde taartbodem met de afgekoelde lemon curd.
  • Verdeel hierover voorzichtig met een spatel de meringue, zodat alle lemon curd is bedekt.
  • Gebruik dan een mes of je vingers om mooie piekjes te maken.
  • Zet de citroen meringue taart bovenin de oven en bruin de meringue in circa 3 tot 5 minuten. Houd de oven goed in de gaten, want het kan opeens snel gaan. Heb je een gasbrander, dan kun je die gebruiken in plaats van de oven.
  • Geniet ervan!
Citroen meringue taart bovenaanzicht

Kijk hier voor nog meer taart recepten.