Appelgebak van oud brood
Cake -⏱15 min + 4 uur – ? 16 stuks
Voedselverspilling tegengaan past helemaal bij de trend van nu! Dit wordt nog leuker, als je er ook nog eens wat lekkers van kunt maken. Met dit recept maak je appelgebak van oud brood. Dit gebak wordt in de basis gemaakt van oud brood in plaats van met bloem. Dus als je nog wat oud brood en appels hebt liggen, dan kun je snel aan de gang gaan!
Benodigdheden:
- Bakvorm 20×20 cm
- Kwastje om in te vetten
- Bakpapier
- Spatel
Ingrediënten:
- 375 gram oud brood (het liefst wit brood zonder harde korstjes)
- 100 gram gesmolten boter
- 3 eieren
- 400 ml melk
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker + extra voor garnering
- 100 gram rozijnen
- 1/2 theelepel gember
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel kaneel
- 2 gram zout
- 3 appels (2 voor bovenop het gebak)
Bereidingswijze:
- Maal het brood in een foodprocessor of snijd het zelf in kleine stukjes
- Snijd de appel in kleine stukjes en meng alle ingrediënten door elkaar behalve de 2 appels voor bovenop het gebak en de extra suiker om te garneren.
- Zet het mengsel voor minimaal 3 uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakvorm in met een beetje boter. Bekleed vervolgens de bakvorm met het bakpapier.
- Snijd de 2 appels in plakjes en zet opzij.
- Haal het broodmengsel uit de koelkast en schep dit met een spatel in de bakvorm. Strijk het mengsel glad en leg de plakjes appel er naast elkaar bovenop. Bestrooi met de overige suiker.
- Plaats de bakvorm in de oven en bak het appelgebak in 45-60 minuten goudbruin
- Laat eventjes afkoelen in de bakvorm en laat het dan nog even verder afkoelen buiten de bakvorm. Snijd in stukken en dan kun je er heerlijk van je appelgebak van oud brood genieten! Smakelijk eten!
Kijk hier voor meer cake recepten!