Pecannoten cake met koffiecrème
Cake – ? 40 min + 45-50 min oven + 2 uur wachten – ? 10-12 plakken
Deze pecannoten cake koffiecrème is echt puur genieten. De cake zelf is super luchtig, doordat je de eiwitten eerst stijf klopt en er vervolgens luchtig doorheen mengt. Na het afkoelen van de cake snijd je deze open en vul je de cake met ook een luchtige botercrème met een beetje koffie eraan toegevoegd. De mokka glazuurlaag bovenop maakt de cake helemaal af. Je hoeft niet bang te zijn voor een te overheersende koffiesmaak.
Benodigdheden
- Cakeblik van 25 cm
- Bakpapier
- Spatel
- Keukenmachine/Handmixer
Ingrediënten
Voor de cake
- 225 gram bloem
- 225 gram suiker
- 4 eieren
- 225 gram roomboter
- 1 zakje bakpoeder (15 gram)
- 60 gram pecannoten
- 40 ml espresso
- 60 ml melk
- Snufje zout
- Bakboter om in te vetten
Voor de koffiecrème
- 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gram poedersuiker
- 165 ml halfvolle melk
- 25 gram bloem
- 1 el espresso
Voor de mokkeglazuur
- 100 gram poedersuiker
- 1,5 tot 2 el espresso
- 10 pecannoten
Bereidingswijze
Voor de cake
- Verwarm de oven voor op 170°C . Vet je cakeblik licht in en bestuif met een beetje bloem. Bekleed vervolgens je cakeblik met bakpapier.
- Smelt de roomboter in een steelpannetje op laag vuur.
- Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout in een mengkom en meng even door elkaar.
- Splits de eieren. Doe de eidooiers bij het bloemmengsel en de eiwitten in een schone mengkom.
- Voeg ook de melk, de espresso en de gesmolten boter toe aan het bloemmengsel en meng alles met een spatel door elkaar.
- Klop nu de eiwitten stijf in de schone mengkom en spatel deze in twee delen voorzichtig door het beslag.
- Hak nu de pecannoten grof en spatel deze ook door het beslag.
- Schenk het beslag in je cakevorm en bak deze goudbruin en gaar in circa 45 tot 50 minuten in het midden van de oven. Als een satéprikker droog uit de cake komt, is je cake gaar.
- Laat de cake een paar minuten afkoelen in de vorm en laat de cake vervolgens volledig afkoelen op een taartrooster.
Voor de botercrème
- Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt circa 2 tot 3 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
- Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Mix intussen de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Voeg op het eind de espresso toe aan de botercrème. Klop dit er kort doorheen totdat de espresso volledig in de botercrème is opgenomen.
Voor de glazuur
- Maak de glazuur eenvoudig door de poedersuiker te mengen met de espresso. Houdt zelf een beetje de dikte van je glazuur in de gaten. Doe daarom eerst 1,5 eetlepel espresso bij de poedersuiker. Mocht de glazuur dan te dik zijn, dan kun je nog een beetje extra espresso toevoegen.
Cake opbouwen
- Snijd de cake voorzichtig in de lengte in 3 delen (oftewel 2 keer doorsnijden). Leg de onderste plak op een bord en verdeel hierover de helft van de botercrème. Leg daarop de middelste plak en smeer hierop de overige botercrème. Maak nu de cake af door de bovenste plak erbovenop te leggen en het glazuur erover te verdelen. Verdeel de pecannoten over het glazuur en je pecannoten cake met koffiecrème is klaar.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer lekkere cake recepten!