Vanillecake
Cake – ? 20 min + 60-75 oventijd – ? 1 cake
Soms is een normale plak cake gewoon heel erg lekker bij de koffie. Waar ik vroeger vaak een pakje kocht waar ik dan boter en nog wat ingrediënten aan toevoegde, maak ik hem nu de vanillecake gewoon zelf! Want als ik eerlijk ben is dit zeker zo makkelijk en veel lekkerder!
Benodigdheden
- Mixer/keukenmachine
- Cakeblik van 30 cm
Ingrediënten
- 250 gram roomboter (op keukentemperatuur)
- 250 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl vanille-extract
- 5 eieren
- 250 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
- Bakspray/Boter om in te vetten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker, het vanille-extract en het zout in circa 5 minuten luchtig.
- Voeg als het mengsel luchtig is één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het andere ei volledig is opgenomen in het mengsel. Klop net zolang totdat alle eieren zijn opgenomen in het mengsel en het geheel lekker luchtig is.
- Voeg nu de bloem en het bakpoeder toe en spatel dit voorzichtig door het botermengsel. Spatel het er zo kort mogelijk doorheen, zodat het een lekker luchtig beslag blijft.
- Vet de cakevorm in en giet het beslag in de cakevorm. Zet de cake voor 60-75 minuten in het midden van de oven. Door met een satéprikker in de cake te prikken kun je zien of de cake gaar is. Komt de satéprikker er droog uit, dan is de vanillecake klaar!
Tip: de variant met appel en kaneel is ook erg lekker!