Koffiebroodjes met rozijnen
Gebakjes – ? 40 min + 1-1,5 uur koelen – ? 8 koffiebroodjes
Net als kaneelbroodjes vind ik koffiebroodjes ook enorm lekker. De koffiebroodjes uit de supermarkt zijn vaak gemaakt op basis van bladerdeeg. Ik heb ervoor gekozen om een meer een brooddeeg te maken. Deze broodjes zijn licht gezoet, want er zit wat suiker in het deeg verwerkt. Het deeg beleg met je zelfgemaakte banketbakkersroom en rozijnen. Deze combinatie is echt heerlijk. Zodra ze uit de oven zijn, wat fantastisch ruikt, kun je de koffiebroodjes met rozijnen nog garneren met wat glazuur. Heerlijk bij het ontbijt, de lunch of om als gebakje tussendoor te eten!
Benodigdheden
- Garde
- Handmixer/Keukenmachine
- Kookthermometer
- Vershoudfolie
- Zeef
Ingrediënten
Voor het deeg
- 250 gram bloem
- 100 ml melk
- 1 ei
- 50 gram kristalsuiker
- 50 gram roomboter
- 1 zakje droge gist (7 gram)
- 2 gram zout
- Bakboter
Voor de vulling
- 250 ml volle melk
- 2 eidooiers
- 50 gram kristalsuiker
- 25 gram maizena
- 1/2 vanillestokje
- 75 gram rozijnen
Voor de glazuur
- 50 gram poedersuiker
- 1/2 tot 1 el water
Bereidingswijze
Voor de banketbakkersroom
- Begin met het maken van de banketbakkersroom
- Kluts de eidooiers samen met de kristalsuiker en 50 ml van de melk. Zeef dan de maizena erboven en klop dit er ook doorheen met behulp van een garde.
- Doe de overig 200 ml melk in een steelpan. Schraap het vanillemerg uit het stokje en doe de merg samen met het stokje in de pan met melk. Breng de melk aan de kook.
- Zodra de melk kookt, zet je het vuur uit. Haal het vanillestokje uit de pan, en voeg de helft van de melk toe aan het eidooiermengsel. Klop dit met behulp van een garde erdoorheen.
- Schenk dit geheel dan bij de melk die nog in het pannetje zit en breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook. Gebruik hiervoor een garde.
- Zodra het kookt, moet je het geheel nog 1 à 2 minuten kloppen. Je zult zien dat de banketbakkersroom dikker wordt en de juiste structuur krijgt.
- Verdeel het mengsel over een bord en strijk het daarover glad uit.
- Dek af met vershoudfolie en druk het vershoudfolie echt tegen het banketbakkersroom aan.
- Laat de banketbakkersroom eerst even afkoelen op het aanrecht en zet het daarna in de koelkast om het volledig af te laten koelen. Dit duurt ongeveer een uurtje.
Voor het deeg
- Nu kun je beginnen met het maken van het deeg. Smelt hiervoor eerst de roomboter en laat deze dan afkoelen.
- Verwarm de melk in een steelpannetje totdat 42 graden.
- Meng de suiker met de gist, het snufje zout en het ei.
- Voeg dan de melk toe aan de suiker en mix dit met een handmixer of met behulp van een keukenmachine door elkaar. Voeg 125 gram van de bloem toe en mix dit erdoorheen.
- Dan mag de gesmolten boter worden toegevoegd en mix ook dit erdoorheen.
- Dan mag de rest van de bloem erbij en mix het geheel tot een soepel deeg. Het zal nog een beetje plakkerig blijven maar dat is geen probleem.
- Vet een mengkom lichtjes in met wat boter en stort hierin het deeg.
- Doe folie of een theedoek over de mengkom en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek in huis.
- Doe de rozijnen alvast in een bakje met lauwwarm water en wel deze in circa 15 minuten. Dep ze daarna goed droog.
Koffiebroodjes met banketbakkersroom opmaken
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet je bakplaat in met wat roomboter.
- Verdeel wat bloem op je keukenblad en stort hierop je deeg. Verdeel ook een beetje bloem over je deeg, zodat het wat minder zal plakken. Rol je deeg uit tot een plak van ongeveer 45 bij 25 cm.
- Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en doet dit in een mengkom. Mix de banketbakkersroom in 2 à 3 minuten glad.
- Verdeel je banketbakkersroom over het deeg met behulp van een spatel of de bolle kant van een lepel. Verdeel hierover de rozijnen en rol het deeg op vanaf de korte kant. Dit zorgt ervoor dat je koffiebroodjes wat groter worden.
- Snijd de uiteindes van de rol af, want hier zit nauwelijks vulling in. Snijd de rest van de rol in plakken van circa 2 à 3 cm dik. Je zult er ongeveer 8 koffiebroodjes met rozijnen uit kunnen halen.
- Leg ze op de ingevette bakplaat met de vulling kant naar boven.
- Bak de koffiebroodjes met rozijnen goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 15 tot 20 minuten.
- Haal uit de oven en laat even afkoelen.
Koffiebroodjes glazuren
- Meng voor de glazuur de poedersuiker met het water in een kleine maatbeker met een schenktuitje. Dit zorgt ervoor dat je het ook direct eenvoudig kan schenken.
- Verdeel de glazuur over je koffiebroodjes.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer gebakjes!