Lemon curd taartje met meringue

Lemon curd taartje met meringue
Gebakjes – ? 1,5 uur + 15 min oven – ? 7 taartjes

Lemon curd geeft zoveel smaak aan een taartje. Ik vond het wel een keertje leuk op éénpersoons taartjes te maken, door middel van 3 lagen super luchtig biscuit. Dit lemon curd taartje met meringue vul je ook nog eens met citroen botercrème, waardoor het echt een smaakexplosie is. De meringue on top is lekker zacht van structuur en smelt daardoor gewoon weg in je mond.

Benodigdheden
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Rond stekertje (ik koos voor 6,5 cm)
  • Spatel
  • Spuitzak met rond spuitmondje
Ingrediënten

Voor de biscuit

  • 8 eieren (L) en gesplitst
  • 160 gram kristalsuiker
  • 80 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 kleine citroen
  • 1/4 tl zout
  • 50 gram sprinkles naar keuze
  • Poedersuiker om te bestuiven

Voor de lemoncurd

Voor de citroen botercrème

  • 50 gram van de lemoncurd (zie hierboven)
  • 115 gram roomboter
  • 115 gram poedersuiker
  • 125 ml halfvolle melk
  • 20 gram bloem

Voor de meringue

  • 55 ml eiwit (circa 1,5 ei)
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1/2 tl maizena
  • 3/4 tl azijn
Bereidingswijze
  • Maak eerst de lemoncurd en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur

Voor de biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat van 40×32 cm met bakpapier. Heb je een grotere bakplaat, dan bekleed je een deel van 40×32 cm met bakpapier.
  • Doe de eidooiers in de kom van de keukenmachine en meng deze op een halfhoge tot hoge snelheid. Voeg 140 gram van de suiker direct toe samen met het vanille-extract. Klop het geheel 3 minuten zodat er een bleke en dik geheel ontstaat. Zeef de helft van de bloem samen met de helft van het zout op de eidooiers en meng het er met een rubberen spatel doorheen. Doe dit voorzichtig, zodat het beslag zijn luchtigheid behoudt. Zodra de bloem er doorheen is gespateld, zeef je de andere helft van de bloem en het zout bovenop het mengsel en spatel je het er weer voorzichtig doorheen. Rasp tot slot de citroen boven de kom en meng dit er ook voorzichtig doorheen.
  • Klop de eiwitten samen met 20 gram suiker op halfhoge tot hoge snelheid stijf, zodat er mooie pieken ontstaan. Spatel 1/3 van de eiwitten door het eidooiermengsel en spatel totdat alles is vermengd. Voeg nu ook de rest van de eiwitten toe en spatel dit er ook voorzichtig doorheen. Schep de sprinkles door het beslag. Giet het beslag op het bakpapier en verdeel het er gelijkmatig overheen. Gebruik hiervoor een spatel. Bak de biscuit in het midden van de oven af in circa 15 min. of totdat de biscuit er goudbruin uitziet. Als je er met een satéprikker in prikt en deze komt er schoon uit, dan is de biscuit goed.
  • Laat de biscuit 5 minuten afkoelen op de bakplaat en bestuif dan de bovenkant met wat poedersuiker. Leg een schone theedoek op het biscuit en keer het geheel in één snelle beweging om (doe dit voorzichtig). Nu ligt het gebak op de theedoek. Trek voorzichtig het bakpapier van het gebak. Steek met behulp van je ronde stekertje er zoveel mogelijk rondjes uit. Ik kreeg er in totaal 21.

Voor de citroen botercrème

  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal 5-10 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix intussen de bloem met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Tot slot mag de lemon curd erbij, klop dit er kort doorheen totdat de lemon curd door de botercrème is opgenomen.

Voor de meringue

  • Doe de eiwitten in een mengkom van een keukenmachine en zet de deze machine op de hoogste stand. Voeg iedere keer na 30 seconde een eetlepel toe. Hiermee zorg je ervoor dat de suiker iedere keer goed wordt opgenomen door de eiwitten. Zodra alle suiker is toegevoegd, klop je het geheel nog eens 5 minuten door.
  • Maak intussen een papje van de maizena met de azijn, door dit door elkaar te roeren.
  • Voeg dit bij het eiwit en meng het 30 seconde of totdat het maizena papje volledig is opgenomen
  • Doe de meringue in een spuitzak met een glad spuitmondje.

Lemon curd taartje met meringue opmaken

  • Leg één rondje biscuit op een bordje en bestruik deze met 1 tl lemon curd en bespuit met botercrème. Leg hier weer een plakje biscuit op en bespuit deze ook met botercrème. Leg tot slot een laatste rondje biscuit erop en besmeer met 1 tl lemon curd. Bespuit met kleine toefjes meringue. Herhaal dit net zolang, totdat ieder lemon curd taartje met meringue klaar is.

Tip: ook leuk om als nagerecht te serveren!

Bewaaradvies: bewaar het lemon curd taartje met meringue in de koelkast. In de koelkast blijft het circa 3 dagen goed.

Kijk hier voor meer lekkere gebakjes!