Speculaas cupcakes

Speculaas cupcakes
Gebakjes – ? 25 min + 25 min oventijd + 1 uur wachten – ? 12 cupcakes

Kan jij ook altijd zo genieten van een heerlijke cupcake met daarop een toef botercrème? Dan is zijn deze speculaas cupcakes ook echt een keer het proberen waard! In de cupcake zelf zitten koek- en speculaaskruiden verwerkt. Als je de cupcakes afbakt gaat ook heel het huis heerlijk ruiken. Daarna gaat in de cupcake ook nog speculoos pasta, wat de speculaassmaak extra naar boven haalt. Serveer dit cakeje bij een lekker kopje koffie of thee of een warme kop met chocolademelk. Puur genieten!

Benodigdheden
  • Cupcakevorm
  • Cupcakepapiertjes
  • Garde
  • Keukenmachine/Handmixer
  • Spatel
  • Spuitzak met spuitmondje (ik gebruikte 1M van Wilton)
  • Zeef
Ingrediënten
Voor cupcakes
  • 140 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 140 roomboter (kamertemperatuur)
  • 2 eieren
  • 140 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 5 gram koek- en speculaaskruiden
  • 2 el melk
  • Snufje zout
Voor de botercrème
  • 115 gram roomboter
  • 115 gram poedersuiker
  • 125 ml halfvolle melk
  • 20 gram bloem
  • 3 grote tl speculoos
Bereidingswijze
Voor de cupcakes
  • Verwarm de oven voor op 170°C .
  • Mix de boter samen met de lichtbruine basterdsuiker glad in circa 3 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe en daarna de melk.
  • Voeg tot slot de bloem, het bakpoeder en zout toe en meng dit er nog kort doorheen.
  • Doe de papiertjes in de cupcakevorm en verdeel het beslag gelijkmatig over de 12 cupcake vormpjes.
  • Bak de cupcakes in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 25 minuten. Als een satéprikker droog uit de cupcake komt is het goed.
  • Haal vervolgens uit de oven en laat afkoelen.
Voor de botercrème
  • Doe de melk samen met de bloem in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Blijf gedurende het opwarmen het geheel goed kloppen met een garde. Op een gegeven moment wordt het geheel vanzelf een papje. Dit duurt in totaal 5-10 minuten. Het “papje” is dik genoeg als een houten satéprikker er rechtop in kan blijven staan.
  • Zeef het geheel in een hittebestendige kom (duw het door de zeef heen met de bolle kant van een lepel) en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix intussen de boter met de poedersuiker in 5 minuten tot een glad geheel. Voeg dan het bloempapje toe en mix het geheel nogmaals 5 minuten. Tot slot mag de speculoos erbij. Klop dit er kort doorheen totdat de speculoos door de botercrème is opgenomen.
Speculaas cupcake opmaken
  • Spuit de cupcakes op met de speculaas botercrème. Ik heb gekozen om aan de buitenkant te beginnen met opspuiten en de cirkel naar binnen steeds kleiner te maken. Hiervoor gebruikte ik een spuitmondje 1M van Wilton. Je kunt ook een ander spuitmondje gebruiken om de speculaas cupcakes op een andere manier op te spuiten.

Bewaaradvies: wil je deze speculaas cupcakes langer bewaren? Dan kun je dit het beste doen door, de cupcakes zonder de toef buiten de koelkast in een afgesloten koektrommel of bewaarbakje. De toef spuit je er dan net van tevoren op.

Kijk hier voor meer lekkere gebakjes!