Gingerbreadtaart met roomkaasfrosting
Taart – ? 45 min + 35-45 min oventijd + 1,5 uur wachten – ? 16 taartpunten
Deze gingerbreadtaart met roomkaasfrosting is de ultieme kersttaart als je het mij vraagt! Deze gingerbreadtaart met roomkaasfrosting is opgebouwd uit drie cakelagen met gingerbreadkruiden en afgewerkt met een roomkaasfrosting. In de roomkaasfrosting zit een beetje sinaasappelrasp verwerkt, voor een lekkere frisse smaak. De taart heb ik versierd met fondantsterren, maar je kunt ook kiezen voor kerstchocolaatjes of koekjes. Wil je deze taart serveren als dessert? Dan zou ik de taart in wat dunnere plakjes snijden. Natuurlijk ook erg lekker om tussendoor te serveren bij de koffie of thee!
In dit recept zit vrij veel roomboter verwerkt, en dan is het wel fijn om met een goede roomboter te werken! Voor deze taart heb ik gebruik gemaakt van Kerrygold roomboter. Kerrygold roomboter is pure Ierse roomboter die heerlijk romig van structuur is. Daardoor is deze roomboter perfect om lekker mee te bakken! Maar ook op bijvoorbeeld stokbrood is deze roomboter perfect, want de boter is vanuit de koelkast direct smeerbaar.
Benodigdheden
- 2 of 3 ronde springvormen van 20 cm
- Bakpapier
- Keukenmachine
- Spuitzak
- Taartroosters
- Taartkarton (optioneel)
Ingrediënten
Voor de cake lagen
- 450 gram Kerrygold roomboter (op kamertemperatuur)
- 450 gram bloem
- 9 eieren
- 450 gram lichtbruine basterdsuiker
- 14 gram bakpoeder
- 1 el gember
- 1 el kaneel
- 1/2 el nootmuskaat (gemalen)
- 1/2 el kruidnagel (gemalen)
- 1 tl vanille-extract
Voor de roomkaasfrosting
- 400 gram Monchou (op kamertemperatuur)
- 175 gram Kerrygold roomboter
- 175 gram poedersuiker
- 2 tl Sinaasappelrasp
Garnering
- Bijv. kerstkoekjes, room fondant sterren of chocolaatjes
Bereidingswijze
Cake lagen maken
- Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de springvormen lichtjes in. Bekleed de bodem met bakpapier en bedek de zijkanten van de springvormen met een beetje meel.
- Klop de boter samen met de suiker luchtig in circa 3 minuten. Voeg dan één voor één de eieren toe, samen met het vanille-extract. Voeg het volgende ei pas toe, als het vorige ei volledig is opgenomen in de boter en de suiker.
- Doe nu de bloem erbij samen met het bakpoeder en het zout. Doe ook direct alle kruiden erbij. Meng het geheel nog kort door elkaar, totdat er een mooi luchtig beslag is ontstaan.
- Verdeel het beslag gelijkmatig over de drie springvormen en bak ze in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 35 tot 45 minuten.
- Haal uit de oven en laat de cakelagen volledig afkoelen op een taartrooster. Dit duurt circa 1,5 uur.
Voor de roomkaasfrosting
- Begin zodra de cakelagen zijn afgekoeld met het maken van de frosting. Klop hiervoor de roomboter samen met de poedersuiker in 5 minuten luchtig met behulp van een keukenmachine of mixer. Voeg dan de roomkaas toe en mix het geheel nu nogmaals 5 minuten. Tot slot mag de sinaasappelrasp erbij, klop het geheel nu nog één minuutje.
Taart opmaken
- Snijd de cakelagen met behulp van een scherp (brood)mes gelijk, zodat je straks mooie rechte laagjes hebt.
- Leg één cake laag op een taartkarton en besmeer met een laag frosting van circa 1 cm. Leg daar de volgende plak op en smeer hier weer een laag frosting op van 1 cm dik. Zet nu de laatste cakelaag erop en besmeer met weer een goede laag roomkaasfrosting. Bewaar wat frosting om de taart af te werken.
- Doe de overgebleven frosting in de spuitzak en spuit zes toeven aan de bovenkant. Gebruik de rest om eventueel de lijnen die zijn ontstaan tussen de lagen cake nog verder op te spuiten.
- Garneer de toeven met bijvoorbeeld fondantsterren, chocolaatjes of kerstkoekjes.
Bewaaradvies: bewaar deze Gingerbreadtaart met roomkaasfrosting in de koelkast. Haal voor het serveren de cake een half uurtje uit de koelkast.
Kijk hier voor meer taart recepten!