Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen
Gebakjes – ? 45 min + 40 min rijzen + 7 min afbakken – ? 10 bolussen

Zeeuwse bolussen, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig uit Zeeland. Een Zeeuwse bolus is eigenlijk niets anders dan een gesuikerd broodje. Je maakt dan ook eerst een brooddeeg. Vervolgens bol je dit op tot 10 broodjes en laat je het even rijzen. Dan maak je er strengen van die je door bruine basterdsuiker met kaneel rolt. Door het bakken in de oven wordt de basterdsuiker lekker sticky en lichtkrokant. Het broodje is zelf lekker zacht. Deze Zeeuwse bolussen wil je echt een keer proberen!

Benodigdheden
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Kwastje
  • Theedoek
Ingrediënten
  • 500 gr bloem
  • 14 gr gist
  • 8 gr zout
  • 100 ml water (lauwwarm)
  • 100 ml melk (lauwwarm)
  • 30 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 15 gr suiker
  • 250 gram basterdsuiker
  • 2,5 el kaneel
Bereidingswijze
Deeg maken
  • Doe de bloem in de mengkom van de keukenmachine. Verdeel daarover het zout en de suiker. Maak een gat in het midden van het deeg en doe hierin de gist. Giet hierop het water, de melk en breek ook het ei boven het gat. Meng het deeg nu gedurende 5 minuten met de keukenmachine (met de hand kan ook). Doe dan de boter erbij en meng het deeg nu nogmaals 5 minuten tot een soepel deeg.
  • Bol het deeg op in 10 gelijke bolletjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er een theedoek over en laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plek.
Zeeuwse bolussen maken
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Meng de basterdsuiker met de kaneel en verdeel over een groot bord of schaal.
  • Rol een bolletje uit tot een streng van ongeveer 35 cm. Bestrijk deze streng met water en rol deze vervolgens door de basterdsuiker met kaneel. Zorg ervoor dat de gehele streng suiker bevat. Rol de streng vervolgens 2 keer losjes om 2 vingers en stop het uiteinde dan weg in het gat. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Herhaal deze stappen ook voor de overige 9 bolletjes.
  • Dek de bakplaat af met een theedoek en laat de Zeeuwse bolussen nog 10 minuten rijzen.
  • Bak dan de Zeeuwse bolussen goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 7 minuten.
  • Haal uit de oven en draai op zijn kop. Laat afkoelen.
  • Deze Zeeuwse bolussen zijn zo al erg lekker, maar ook met een beetje roomboter.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor nog meer gebakjes!