Patatje stoofvlees

Patatje stoofvlees
Hoofdgerecht – ? 30 min + 3 uur stoven – ? 3-4 personen

Vroeger was ik echt geen liefhebber van stoofvlees. Ik vond de structuur niet zo lekker en in combinatie met gekookte aardappelen was het echt niet mijn favoriet. Totdat ik op een gegeven moment een keer zuurvlees at met Vlaamse frieten erbij. Toen was ik echt helemaal om. Dit bracht mij op het idee om een patatje stoofvlees te maken. Door het vlees circa 3 uur te laten stoven, krijgt het een heerlijke structuur. Het vlees breng je goed op smaak met verschillende kruiden en de appelstroop zorgt voor de zoetere smaak. Ideaal om in de middag voor te bereiden.

Benodigdheden
  • Stoofpan
Ingrediënten
  • Circa 700 gram riblappen
  • 1 grote ui
  • 1 bruine boterham
  • 2 tl tijm
  • 1 el bloem
  • 1 el mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el appelstroop
  • 1 flesje bruin bier (33 cl) (op kamertemperatuur)
  • 1 tl kardemom
  • 10 gram roomboter
  • 1 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl gemalen gember
  • Olijfolie
  • 1 kruidnagel
  • 1 tl gemalen nootmuskaat
  • Frietjes
  • Mayonaise
Bereidingswijze
  • Haal de riblappen ongeveer 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Snipper de ui. Dep de riblappen even droog met een keukenpapiertje en snijd de riblappen in stukjes ter grootte van een dobbelsteen. Meng de stukjes riblap in een mengkom met de bloem.
  • Zet een braadpan op middelmatig vuur en smelt hierin de roomboter en voeg eenzelfde hoeveelheid olijfolie toe.. Leg het vlees in de pan, breng op smaak met het gemalen korianderzaad, de gember, de nootmuskaat, de kardemom en wat zout en peper. Bak het vlees rondom bruin. Voeg dan de ui toe en bak even 3 minuten mee.
  • Voeg dan het bier toe en breng het geheel zachtjes aan de kook.
  • Zodra het bier kookt, voeg je de appelstroop toe samen met de laurierblaadjes en de kruidnagel. Smeer de boterham aan één kant in met de mosterd en leg de boterham met mosterdzijde naar beneden bovenop je stoofpotje. Doe dan de deksel op de pan.
  • Zet de pan op het allerlaagste vuur en gebruik eventueel ook een gasverkleiner als je die hebt.
  • Laat het stoofpotje nu circa 3 uur stoven, waarvan het laatste half uur zonder de deksel op de pan. Je zult zien dat het vlees daarna super mals is. Het kan zijn dat jouw vlees iets korter of langer moet, dat is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees.
  • Serveer met gebakken frietjes en eventueel mayonaise.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer stoofschotels!