Flammkuchen met champignons

Flammkuchen met champignons
Hartig – ? 20 min + 1 uur wachten – ? 2 personen

Flammkuchen heeft iets weg van een pizza. Het verschil is, dat je een flammkuchen niet met een tomatensaus bedekt, maar met een witte saus. In dit recept kies ik voor een combinatie van crème fraîche en roomkaas, wat voor een lekkere romige saus zorgt. Deze flammkuchen met champignons wordt verder bedekt met spekjes en rode ui, een hele lekkere combinatie. Wat mij betreft is dit het perfecte comfort food voor in het weekend. Deze flammkuchen met champignons is niet gezond, maar wel erg lekker!

Benodigdheden
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Keukenmachine of handmixer met deeghaken
  • Vershoudfolie
Ingrediënten

Voor het flammkuchen deel

  • 250 gram bloem
  • 145 ml lauwwarm water
  • 10 ml olijfolie
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1/4 tl zout

Voor de vulling

  • 100 gram crème fraîche
  • 50 gram roomkaas
  • 250 gram kastagne champignons
  • 150 gram spekjes
  • 1 grote rode ui
  • Zout&Peper
Bereidingswijze

Voor het flammkuchen deeg

  • Doe de bloem in de mengkom. Voeg aan de ene kant van het deeg het gist toe en aan de andere kant het zout. Zorg ervoor dat het zout en het gist elkaar niet direct raken. Maak in het midden van de bloem een gat en doe hier het water en de olijfolie in. Mix het geheel tot een soepel deeg in circa 5 minuten.
  • Vet een diepe schaal in met een klein beetje olijfolie. Leg hierin het deeg en dek af met vershoudfolie. Zet het deeg op een warme plek en laat het deeg 45 minuten rijzen.

Flammkuchen maken

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Bak de spekjes voor circa 5 minuten in een pan licht krokant. Laat vervolgens uitlekken op een bord met keukenpapier. Snijd intussen de champignons in plakjes. Als de spekjes klaar zijn, kun je de champignons in dezelfde pan bakken voor 3 minuten. Laat ook de champignons even uitlekken op een keukenpapiertje, zodat de champignons straks niet meer te nat zijn. Snijd de rode ui in halve ringen.
  • Meng de roomkaas met de crème fraîche en zet even opzij.
  • Rol de helft van het deeg uit op een bakpapier met behulp van een deegroller. Het kan zijn dat het deeg nog plakt. Doe dan een beetje bloem op het deeg, de deegroller en op het bakpapier (niet teveel). Rol het deeg dun uit in de vorm van een ovaal of rechthoek.
  • Beleg de flammkuchen met de helft van het roomkaasmengsel. Leg hier de helft van de spekjes, de champignons en de rode ui op. Breng op smaak met zout en peper. Herhaal deze stappen voor de tweede flammkuchen met champignons.
  • Bak de flammkuchen in het midden van de oven goudbruin en gaar in circa 15 minuten.

Bewaaradvies: als je wat flammkuchen over hebt, kun je deze bewaren in de koelkast in aluminiumfolie. De volgende dag kun je de flammkuchen dan opwarmen in de oven.

Kijk hier voor meer hartige recepten!