Feesttaart met sprinkles

Feesttaart met sprinkles
Taart – ? 1:15 uur + 30 min wachten – ? 8-10 taartpunten

Er is altijd reden voor een feestje! Voor mij was dit vandaag dat ik 1.000 volgens op Instagram heb behaald. Om dat te vieren, heb ik een feesttaart met sprinkles gemaakt! De sprinkles zitten verwerkt in de taart en worden ook gebruikt om de taart te versieren. Bovendien is de taart extra feestelijk, want als je de taart opensnijdt zie je mooie strepen. De taart werk je af met een overheerlijke vanille botercrème! Deze feesttaart met sprinkles is echt de perfecte taart voor bijvoorbeeld een verjaardag of iedere andere feestelijke gelegenheid.

Benodigdheden
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Kookthermometer
  • Paletmes
  • Spatel
  • Spuitzak
  • Taartrooster
  • Taartkarton (optioneel)
  • Theedoek
  • Zeef
Ingrediënten

Voor de biscuit

  • 8 eieren (L) en gesplitst
  • 160 gram kristalsuiker
  • 80 gram bloem
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/4 tl zout
  • 50 gram sprinkles naar keuze
  • Poedersuiker om te bestuiven

Vanille botercrème

  • 300 gram boter
  • 85 gram ei
  • 165 gram suiker
  • 55 ml water
  • 1 tl vanille-extract

Versiering

  • Extra sprinkles
Bereidingswijze

Voor de biscuit

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat van 40×32 cm met bakpapier. Heb je een grotere bakplaat, dan bekleed je een deel van 40×32 cm met bakpapier.
  • Doe de eidooiers in de kom van de keukenmachine en meng deze op een halfhoge tot hoge snelheid. Voeg 140 gram van de suiker direct toe samen met het vanille-extract. Klop het geheel 3 minuten zodat er een bleke en dik geheel ontstaat. Zeef de helft van de bloem samen met de helft van het zout op de eidooiers en meng het er met een rubberen spatel doorheen. Doe dit voorzichtig, zodat het beslag zijn luchtigheid behoudt. Zodra de bloem er doorheen is gespateld, zeef je de andere helft van de bloem en het zout bovenop het mengsel en spatel je het er weer voorzichtig doorheen.
  • Klop de eiwitten samen met 20 gram suiker op halfhoge tot hoge snelheid stijf, zodat er mooie pieken ontstaan. Spatel 1/3 van de eiwitten door het eidooiermengsel en spatel totdat alles is vermengd. Voeg nu ook de rest van de eiwitten toe en spatel dit er ook voorzichtig doorheen. Schep de sprinkles door het beslag. Giet het beslag op het bakpapier en verdeel het er gelijkmatig overheen. Gebruik hiervoor een spatel. Bak de biscuit in het midden van de oven af in circa 15 min. of totdat de biscuit er goudbruin uitziet. Als je er met een satéprikker in prikt en deze komt er schoon uit, dan is de biscuit goed.
  • Laat de biscuit 5 minuten afkoelen op een bakplaat en bestuif dan de bovenkant met wat poedersuiker. Leg een schone theedoek op het biscuit en keer het geheel in één snelle beweging om (doe dit voorzichtig). Nu ligt het gebak op de theedoek. Trek voorzichtig het bakpapier van het gebak en snijd de randjes eraf. Dit hoeft maar een heel klein gedeelte te zijn. Het is puur bedoeld dat de randen mooi recht zijn.
  • Rol de biscuit met behulp van de theedoek vanaf de korte kant op. Dit is bedoeld als een soort training voor je biscuit, zodat het straks makkelijk meebeweegt. Laat het gebak 20 minuten opgerold afkoelen.
  • Rol de biscuitplak weer uit en leg het met de korte zijde naar je toe. Meet de korte zijde op en snijd het in 3 gelijke stukken in de lengte. Leg deze repen afgedekt met het theedoek even opzij.

Voor de vanille botercrème

  • Klop de eieren luchtig op hoge snelheid in de kom van de keukenmachine. Intussen maak je de suikerstroop. Doe hiervoor de suiker met het water in een steelpannetje en zet op het vuur. Laat het geheel koken tot 120 graden. Zodra deze temperatuur is bereikt mag het vuur uit en mag de keukenmachine op een lagere snelheid worden gezet. Giet straalsgewijs de suikerstroop bij de luchtige eieren. Zodra alle suikerstroop is toegevoegd mag de snelheid van de keukenmachine weer omhoog. Klop het geheel door tot circa 30 °C. Voeg nu eetlepel voor eetlepel de roomboter toe. Je kunt een nieuwe eetlepel toevoegen, zodra de roomboter van de vorige eetlepel volledig is opgenomen. Zodra alle boter is opgenomen, mag het vanille-extract erbij. Klop nog eventjes kort door, zodat alle vanille-extract is opgenomen in de botercrème.

Taart opmaken

  • Nu is het tijd om de taart te gaan maken. Bestrijk elke reep biscuit met circa 80 gram van de botercrème. Rol de eerste reep vanaf de korte zijde op. Zet deze vervolgens neer, zodat je de laagjes botercrème naar boven hebt staan. Rol de volgende reep biscuit hieraan vast. Het beginpunt is het uiteinde van de al opgerolde reep. Doe dit vervolgens ook met de laatste reep. Nu heb je dus een een mooie opgerolde taart. Eigenlijk is het zo dat je in principe alle repen “achter elkaar hebt gelegd” en het vervolgens in één keer hebt opgerold. Omdat je waarschijnlijk hier niet de plek voor hebt, is de beschreven methode makkelijker. Bestrijk de taart nu met een spatel aan de boven en aan de zijkant en strijk glad met een paletmes. Houd een beetje botercrème over zodat je daar de taart nog mee kunt opspuiten.
  • Garneer de onderkant van de taart met sprinkles. Doe dit ook met de bovenkant van de taart tot 2 cm van de buitenrand van de taart. Op deze buitenrand kan je de overgebleven botercrème opspuiten. Doe ook nog een paar sprinkles op de toefjes.
  • Nu is de feesttaart met sprinkles klaar. Je zult zien dat als je hem opensnijdt, je prachtige strepen ziet.
Feesttaart met sprinklers

Bewaaradvies: de feesttaart met sprinkles is het lekkerste op de dag zelf, maar je kunt de taart ook nog twee dagen langer bewaren in de koelkast.

Kijk hier voor meer taart recepten!