Gevulde speculaas

Gevulde speculaas
Koekjes – ? 30 min + 1 uur koeling + 35 min oventijd – ? 16 stukjes

Rondom sinterklaas, maar eigenlijk sowieso wel, is gevulde speculaas enorm populair! Met dit recept maak je de lekkerste gevulde speculaas die er is. Deze gevulde speculaas vul je met een zelfgemaakte amandelspijs. Het speculaasgedeelte is lekker krokant, onder andere door het gebruik van Zeeuws bloem. Je kunt dit niet overal verkrijgen, maar het is wel de moeite waard om het aan te schaffen. Zeeuws bloem zorgt er namelijk voor dat je koekje net wat krokanter wordt. Heb je geen Zeeuws bloem, dan kun je ook normale bloem gebruiken.

Benodigdheden
  • Vierkant bakvorm van 20 bij 20 cm
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
Ingrediënten

Voor de speculaas

  • 250 gram Zeeuws bloem
  • 140 gram roomboter (koud in blokjes)
  • 140 gram bruine basterdsuiker
  • 35 ml melk
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden
  • 7 gram bakpoeder
  • Snufje zout

Voor de amandelspijs

  • 250 gram amandelmeel
  • 250 gram suiker
  • Citroenrasp van een 1/2 citroen
  • 1 ei

Overig

  • 1 ei
  • Scheutje water
  • 16 (witte) amandelen
Bereidingswijze

Voor de amandelspijs

  • Maak eerst de amandelspijs (deze kun je eventueel ook een dagje van tevoren al maken). Meng hiervoor de suiker met het amandelmeel, de citroenrasp en het ei. Hiervoor kun je eerst een spatel gebruiken en het vervolgens met je handen kneden tot een bal of langwerpige strook. Wikkel het in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.

Speculaasdeeg

  • Meng de bloem met de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden, het bakpoeder en een snufje zout. Doe dan de boter erbij en mix het geheel. Voeg dan de melk toe en meng het geheel totdat er mooie en soepele bal deeg ontstaat. Druk het een beetje plat en wikkel het in vershoudfolie. Leg dit ook voor een uur in de koelkast

Voor de amandelen

  • Als je witte amandelen hebt, dan kun je deze stap overslaan. Gebruik je normale amandelen, kook dan een klein laagje water in een pan en voeg, zodra het water kookt, de amandelen toe. Laat ze 1 minuut zachtjes koken.
  • Leg de amandelen vervolgens in een theedoek en wrijf ze even tegen elkaar aan. Je zult zien dat je daarna heel gemakkelijk de velletjes van de amandelen af kunt halen.

Opbouw van de gevulde speculaas.

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de bakvorm lichtjes in en bekleed zowel de bodem als de zijkanten met bakpapier.
  • Verdeel een beetje bloem over je werkblad en rol daarop 2/3 van het speculaasdeeg uit, zodat je er de bodem en de zijkanten van je bakvorm mee kunt bekleden.
  • Verdeel het over je bakvorm en snijd halverwege de randen het overtollige deeg weg. Je krijgt dan randen speculaas tot halverwege je bakvorm.
  • Doe je amandelspijs in een mengkom en voeg daaraan het ei en een klein scheutje water toe. Meng alles goed door elkaar zodat je amandelspijs glad wordt. Verdeel je amandelspijs over je bakvorm en strijk het even glad met een spatel. Als je amandelspijs iets onder de randjes uitkomt, dan kun je je speculaasrandje naar binnen vouwen, zodat het op het amandelspijs ligt.
  • Rol het overgebleven speculaasdeeg uit ter dikte van het deeg dat je eerder uit hebt gerold. Snijd er een vierkant uit, waarmee je de bovenkant van je springvorm kunt bedekken.
  • Leg dit vierkant op het amandelspijs en druk het even goed aan, ook met de randjes die je al had gemaakt, zodat het een mooi geheel wordt.
  • Verdeel de amandelen over de bovenkant, zodat je denkbeeldig op ieder blokje gevulde speculaas straks een amandel hebt liggen.
  • Zet je bakvorm in het midden van de oven en bak je gevulde speculaas in 35 tot 40 minuten mooi gaar.
  • Laat je gevulde speculaas afkoelen in de vorm en snijd hem vervolgens in 16 stukken.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer koekjes recepten!