Grote bokkenpootjes

Grote bokkenpootjes
Koekjes – ? 45 min + 15 min oventijd + 30 min koelen – ? 8 koeken

Grote bokkenpootjes, of ook wel bokkenpoten, leerde ik kennen bij ons op de wekelijkse markt. Hier stond altijd een marktkraam met de allerlekkerste koeken, en zo ook grote bokkenpootjes. Zelf leek het me ook leuk om ze een keer te gaan maken, en zo moeilijk bleek het niet! De bokkenpoten maak je met eiwitten en amandelmeel en de vulling is een heerlijke botercrème. Tot slot doop je de uiteindes in de pure chocolade. Heerlijk om te serveren bij een kopje koffie of thee!

Benodigdheden
  • Keukenmachine
  • Kookthermometer
  • Bakpapier
  • Spuitzak + glad spuitmondje (1 tot 1,5 cm)
Ingrediënten
Voor het bokkenpootjes beslag
  • 70 gram eiwit (circa 2 eiwitten)
  • 65 gram kristalsuiker
  • 65 gram amandelmeel
  • 25 gram poedersuiker
  • 15 gram bloem
  • 30 gram amandelschaafsel
  • Mespuntje zout
Voor de botercrème
  • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 30 gram ei
  • 55 gram kristalsuiker
  • 20 ml water
  • 1/2 tl vanille-extract
Voor de chocoladelaag
  • 100 gram pure chocolade (min. 70% cacao)
Bereidingswijze
Voor het bokkenpootjes beslag
  • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed je ovenplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten samen met het snufje zout schuimig. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe en klop de eiwitten helemaal stijf. Meng in de tussentijd in een bakje het amandelmeel met de poedersuiker en de bloem.
  • Als de eiwitten stijf zijn geklopt, spatel je het amandelmeelmengsel in twee delen er luchtig doorheen. Spatel niet langer dan nodig.
  • Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 tot 1,5 cm groot.
  • Spuit op je bakpapier 16 strepen van 10 cm lang. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte tussen de strepen laat zitten, want deze zullen nog iets uitlopen. Mocht je nog wat beslag overhouden, dan kun je voorzichtig langs de strepen, nog een extra streepje zetten.
  • Vul een klein bakje met wat water. Doop je vinger in het water en strijk de bokkenpootjes nog even voorzichtig glad. Het kan namelijk zijn dat je aan het uiteinde van de grote bokkenpotjes een klein piekje hebt vanwege de spuitzak.
  • Bestrooi nu de bokkenpootjes met het amandelschaafsel
  • Bak de bokkenpootjes in 13 tot 17 minuten goudbruin en gaar en laat afkoelen.
Voor de botercrème
  • Klop de eieren luchtig op hoge snelheid in de kom van de keukenmachine. Intussen maak je de suikerstroop. Doe hiervoor de suiker met het water in een steelpannetje en zet op het vuur. Laat het geheel koken tot 120 graden. Zodra deze temperatuur is bereikt mag het vuur uit en en mag de keukenmachine op een lagere snelheid worden gezet. Giet straalsgewijs de suikerstroop bij de luchtige eieren. Zodra alle suikerstroop is toegevoegd mag de snelheid van de keukenmachine weer omhoog. Klop het geheel door tot circa 30 °C. Voeg nu eetlepel voor eetlepel de roomboter toe. Je kunt een nieuwe eetlepel toevoegen, zodra de roomboter van de vorige eetlepel volledig is opgenomen. Zodra alle boter is opgenomen, mag het vanille-extract erbij. Klop dit er zo kort mogelijk door.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een glad spuitmondje.
Bokkenpootjes opspuiten
  • Als het goed is heb je nu 16 helften van de bokkenpootjes. Spuit 8 van deze helften op met botercrème, zorg ervoor dat de bolle kant (met het amandelschaafsel) naar beneden ligt. Druk de andere ongespoten helft er voorzichtig op.
  • Leg de grote bokkenpootjes nu een half uurtje in de koelkast, zodat de botercrème kan opstijven.
Chocolade tempereren
  • Als de bokkenpootjes een half uurtje in de koelkast hebben gelegen, kun je beginnen met het tempereren van de chocolade. Hak de chocolade grof. Smelt 2/3 van de chocolade au-bain marie of in de magnetron. Haal van de pan, of uit de magnetron, als bijna alle chocolade is gesmolten. Voeg dan de rest van de chocolade toe en meng dit erdoorheen. Door deze, niet gesmolten, chocolade toe te voegen, zal de temperatuur van de chocolade dalen.
  • Doop de uiteindes van je bokkenpootjes in de chocolade en leg ze vervolgens op een bakpapiertje zodat de chocolade kan uitharden.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer koekjes recepten!