Preischotel met aardappel en kipgehakt

Preischotel met aardappel en kipgehakt
Hoofdgerecht -⏱️20 min + 30 min oven -?2 personen

Deze preischotel met aardappel en kipgehakt is een heerlijke ovenschotel met prei. In de winter vind ik het altijd lekker om ovenschotels te serveren waar je het zelf wat warmer van krijgt. Deze Nederlandse preischotel is er daar zeker eentje van! Deze prei ovenschotel bouw je op met verschillende laagjes. Laagjes aardappel, een prei-kipgehaktmengsel en een laagje bechamelsaus met daarop geraspte kaas. Heerlijk! Om het voor jezelf zo makkelijk mogelijk te houden, kun je kiezen voor voorgegaarde aardappelschijfjes, dan ben je sneller klaar.

Benodigdheden
  • Ovenschaal
Ingrediënten
  • 400 gram voorgegaarde aardappelschijfjes
  • 200 gram kipgehakt
  • 75 gram geraspte kaas
  • 2 grote preien/3 kleine preien
  • 1 grote ui
  • 200 ml melk
  • 20 gram roomboter
  • 20 gram bloem
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Zout&Peper
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 175°C en vet je ovenschaal lichtjes in.
  • Snipper de ui en snijd de preien in ringen.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een wok op middelhoog vuur en bak hierin het kipgehakt gaar in circa 5 minuten. Voeg dan de ui toe en bak 1 minuut mee. Doe dan de prei erbij samen met het knoflookpoeder en het kerriepoeder en bak het geheel nu nog 4 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een laagje aardappelen op de bodem van je ovenschaal (1/3 van je aardappelschijfjes). Schep hierop de helft van het prei-kipgehakt mengsel en leg hierop weer een laagje aardappelschijfjes. Schep hierop de rest van het prei-kipgehaktmengsel en gevolgd door de laatste aardappelschijfjes.
  • Maak nu de bechamelsaus. Smelt hiervoor de boter. Als alle roomboter is gesmolten voeg je de bloem toe. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Voeg dan de nootmuskaat toe en meng dit erdoorheen. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de bechamelsaus over je ovenschaal en garneer met de geraspte kaas.
  • Bak de preischotel met aardappel en kipgehakt in circa 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Kijk hier voor meer ovenschotels!