Stroopwafel boterkoek met fudge
Gebakjes – ⏱️20 min + 30 min oven + 1,5 uur wachten- ?16-20 stukjes
Een echte Hollandse klassieker, dat is boterkoek! Deze keer een variant op de klassieke boterkoek, namelijk stroopwafel boterkoek met fudge. Deze stropfwafel boterkoek met fudge maak je op dezelfde manier als een klassieke boterkoek, alleen gaat er ook nog stroopwafel en fudge doorheen. Het is belangrijk dat je de boterkoek goed af laat koelen, zodat je er eenvoudig stukjes uit kunt snijden. Normaal gesproken vind ik het lekker als gebak nog warm is, maar deze boterkoek is toch echt het lekkerst als die goed is afgekoeld!
Benodigdheden
- Vierkant bakvorm van 20×20 cm of een boterkoekvorm van 22 cm
- Kwastje
- Keukenmachine/Handmixer
- Vork
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 275 gram boter (op kamertemperatuur)
- 110 gram kristalsuiker
- 110 gram witte basterdsuiker
- 4 stroopwafels
- 65 gram fudge
- 1 ei
- 1/2 tl vanille-extract
- Snufje zout
- Boter om in te vetten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 170 °C en vet de bakvorm in met een beetje boter. Bekleed de bakvorm met bakpapier, zodat alle randen bekleed zijn.
- Klop beide soorten suiker samen met de boter, het zout en het vanille-extract, totdat het goed is gemengd. Voeg nu de bloem erbij en meng het geheel nog goed door elkaar, zodat er een soepel deeg ontstaat.
- Snijd in de tussentijd de stroopwafels in stukjes en de fudge in kleine blokjes.
- Meng de stukjes stroopwafel en fudge door het deeg.
- Doe het deeg in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig over de gehele vorm. Gebruik de bolle kant van een lepel om het geheel volledig glad te maken.
- Kluts een ei en bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het ei door middel van een kwastje. Gebruik een vork om er een geruit patroon in te maken. Horizontaal en verticaal circa 4 à 5 strepen te trekken met je vork. Eventueel kun je het ook diagonaal doen vanuit 2 kanten.
- Bak de boterkoek af in het midden van de oven voor circa 30 minuten. Haal de stroopwafel boterkoek met fudge vervolgens uit de oven. Deze zal nog wiebelig zijn en niet gaar lijken. Dit is geen probleem, want dit komt goed wanneer je de boterkoek laat afkoelen in zijn vorm (doe dit circa 1,5 uur). Daarna kun je boterkoek in puntjes of stukjes snijden.
Kijk hier voor nog meer koekjes recepten!