Zandkoekjes
Koekjes – ⏱ 30 min + 1 uur koelen + 15-20 min oventijd – ? 15 tot 20 koekjes
Met dit basisrecept maak je de lekkerste zandkoekjes. Zandkoekjes maak je met slechts een aantal basis ingrediënten: bloem, roomboter, witte basterdsuiker, ei, vanille-extract en zout. Je mengt alles met elkaar, en dan laat je het deeg rusten in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het deeg minder gaat plakken en je er gemakkelijker koekjes uit kunt steken. Dan bak je ze af en heb je heerlijke goudbruine koekjes. Bovendien gaat ook heel je huis heerlijk ruiken!
Benodigdheden
- Deegroller
- Keukenmachine
- Koekjes uitstekers
- Plasticfolie
- Kwastje
Ingrediënten
- 200 gram bloem + wat extra
- 140 gram roomboter
- 100 gram witter basterdsuiker
- 1 ei (1/2 ei voor het deeg en 1/2 ei voor het bestrijken)
- 1 tl vanille-extract
- Snuf Zout
- Kristalsuiker (optioneel)
Bereidingswijze
- Meng alle ingrediënten voor de koekjes met elkaar met behulp van een keukenmachine. Meng het net zolang tot je een mooi compact, maar soepel deeg krijgt.
- Verpakt het deeg als een schijf in plasticfolie en laat een uurtje in de koelkast rusten.
- Als het deeg lang genoeg heeft gerust, verwarm je de oven voor op 175°C.
- Verdeel wat bloem over je aanrecht en rol je deeg uit met behulp van de deegroller tot circa een halve cm dik. Steek de koekjes uit en verdeel ze over het bakpapier. Bestrijk de koekjes met het overgebleven ei en strooi er eventueel nog een beetje kristalsuiker overheen.
- Bak de zandkoekjes goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 15 tot 20 minuten.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer koekjes recepten!