Aardbeientaart met chocolade verrassing

Aardbeientaart met chocolade verrassing
Taart – ? 1,5 uur + 1 uur wachten – ? 12 taartpunten

Dit lekkere weer roept om zomerse taarten. Aardbeien zijn nu het lekkerst, dus ik besloot om een aardbeientaart met chocolade verrassing te maken. De chocolade verrassing komt in de vorm van Nutella, want aardbeien en Nutella zijn nu eenmaal een gouden combinatie. Deze aardbeientaart met chocolade verrassing is een laagjestaart op basis van zelfgemaakte biscuits. De taart wordt afgesmeerd met een aardbeien botercrème en natuurlijk versierd met verse aardbeien.

Benodigdheden
  • 3 springvormen 20 cm (of minder)
  • Bakpapier
  • Keukenmachine
  • Kookthermometer
  • Magnetron (optioneel)
  • Paletmes
  • Staafmixer
  • Taartrooster
  • Taartkarton (optioneel)
  • Zeef
Ingrediënten

Voor de biscuit

Aardbeienpuree

  • 250 gram aardbeien (diepvries, maar ontdooid)
  • 50 gram kristalsuiker

Aardbeien botercrème

  • 300 gram boter
  • 85 gram ei
  • 165 gram suiker
  • 55 ml water
  • 100 gram van de aardbeienpuree (hierboven)

Garnering

  • 1 doosje aardbeien (500 gram)
  • 2 el Nutella
  • Poedersuiker
Bereidingswijze

Voor de biscuit

Voor de aardbeienpuree

  • Intussen dat de biscuit aan het afkoelen is, kun je alvast de aardbeienpuree maken. Doe hiervoor de aardbeien in een steelpannetje samen met de suiker. Verwarm het geheel 5 minuten, zodat het fruit zachter is en de suiker is opgelost. Pureer het geheel fijn met behulp van een staafmixer. Zeef de puree in een bakje en zet apart. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Voor de aardbeien botercrème

  • Als de biscuit volledig is afgekoeld, kun je starten met het maken van de botercrème. Klop voor de botercrème de eieren luchtig op hoge snelheid in de kom van de keukenmachine. Intussen maak je de suikerstroop. Doe hiervoor de suiker met het water in een steelpannetje en zet op het vuur. Laat het geheel koken tot 120 graden. Zodra deze temperatuur is bereikt mag het vuur uit en mag de keukenmachine op een lagere snelheid worden gezet. Giet straalsgewijs de suikerstroop bij de luchtige eieren. Zodra alle suikerstroop is toegevoegd mag de snelheid van de keukenmachine weer omhoog. Klop het geheel door tot circa 30 °C. Voeg nu eetlepel voor eetlepel de roomboter toe. Je kunt een nieuwe eetlepel toevoegen, zodra de roomboter van de vorige eetlepel volledig is opgenomen. Zodra alle boter is opgenomen, mag 100 gram van de aardbeienpuree worden toegevoegd. Klop dit zo kort mogelijk door, maar wel dat alle puree is opgenomen.

Taart opmaken

  • Ontkroon de helft van de aardbeien en snijd in plakjes. Verwarm de Nutella kort in de magnetron of au-bain-marie.
  • Leg één biscuit met de bovenkant naar onderen op een taartkarton of bord. Smeer hier de botercrème op ter dikte van 1 cm. Beleg de botercrème met de helft van de aardbeien en garneer met de helft van de Nutella. Dit kun je doen door met een theelepel de Nutella over de aardbeien te verdelen. Dit hoeft niet netjes te gebeuren, want je legt er vervolgens weer een laag biscuit op.
  • Leg de volgende biscuitlaag erbovenop en herhaal de vorige stap nog een keer. Leg er nu de laatste biscuitlaag op met de bovenkant naar boven. Besmeer heel de taart met de aardbeien botercrème en smeer netjes af. Zet de taart een kwartiertje in de koelkast, zodat de botercrème een beetje harder kan worden.
  • Als de botercrème een beetje is gekoeld, giet je de overgebleven aardbeienpuree netjes op de taart (doe er zoveel op als je zelf wilt) Giet dit op de bovenkant van de taart en strijk het uit met behulp van een paletmes. Als je er wat meer aardbeienpuree op doet, zul je zien dat je mooie druppels krijgt door het geheel meer naar de buitenste rand te smeren (doe ook dit voorzichtig).
  • Ontkroon nu de overgebleven aardbeien, maar laat ze deze keer heel. Leg de aardbeien op de bovenkant van de taart, met het ontkroonde kopje van de aardbei naar beneden. Bestuif de aardbeien met een beetje poedersuiker.
  • Nu is de aardbeientaart met chocolade verrassing klaar om gegeten te worden. Je zult zien dat als je de taart opensnijdt, je mooi de laagjes ziet van de aardbeien botercrème, de aardbeien en de Nutella. Heerlijk!

Bewaaradvies: bewaar de taart in de koelkast. Dan kun je er nog 3 dagen extra van genieten.

Kijk hier voor nog meer lekkere taart recepten!