Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart, een heerlijke Oudhollandse klassieker! Eerder bakte ik al een klassieke appeltaart en deze appelkruimeltaart is daar een variant op! Deze taart bestaat uit drie delen: een bodem en rand, een appelvulling met rozijnen en tot slot nog een kruimeldeeg. Als je de taart aansnijdt, zie je ook mooi de drie lagen zitten. Deze taart met appel kun je perfect serveren met een toef slagroom of een bolletje kaneel- of vanille-ijs. Met deze taart maak je gegarandeerd een hoop mensen blij!

Appelkruimeltaart (recht)

Appelkruimeltaart bereiden

Zoals ik hierboven al schreef, bestaat deze taart uit drie onderdelen. Je start met het maken van het taartdeeg. Deze laat je vervolgens even rusten in de koelkast. In de tussentijd kun je het kruimeldeeg maken en ook deze kun je tot gebruik even in de koelkast laten staan. Snijd dan de appels in stukjes en meng met de gewelde rozijnen, de kaneel, de suiker en wat citroensap.

Dan is het tijd om de taart op te maken. Verwarm hiervoor eerst de oven voor en vet je springvorm lichtjes in. Rol het deeg uit tot een dikte van circa 4 mm en zorg ervoor dat het groot genoeg is om daar de springvorm mee te bekleden. Snijd overtollig deeg eraf. Bedek de bodem van de taart met paneermeel en verdeel de appelvulling hier overheen. Dek de taart af met het kruimeldeeg en bak de taart in circa 55 tot 65 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Laat even wat afkoelen en bestrooi dan met kaneel. Snijd in punten en serveer eventueel met wat slagroom om een bolletje ijs.

Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart

Een heerlijke krokante korst met een appelvulling met rozijnen en daarop een kruimeldeeg. Beetje poedersuiker erop en je hebt een geweldige taart!
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur 35 minuten
Gang Taart
Personen 10 personen

Ingrediënten
  

Voor het taartdeeg

  • 260 gram bloem
  • 175 gram roomboter
  • 90 gram witte basterdsuiker
  • 25 gram ei
  • ½ tl vanille-extract
  • ½ el koud water

Voor het kruimeldeeg

  • 100 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram roomboter

Voor de appelvulling

  • 3 Jonagaold appels
  • 40 gram kristalsuiker
  • 75 gram rozijnen
  • 2 tl kaneel
  • 1 el paneermeel
  • 1 el citroensap

Bereidingswijze

Voor het taartdeeg

  • Meng de bloem met de suiker en het zout goed door elkaar! Voeg de boter koud en in blokjes toe, samen met het ei en het water. Meng alles weer goed door elkaar totdat er een soepel deeg ontstaat. Doe het deeg in wat vershoudfolie en leg in de koelkast tot gebruik.

Voor het kruimeldeeg

  • Doe de bloem en de suiker in een mengkom en meng door elkaar. Snijd de boter in stukjes en voeg toe. Meng het geheel met je handen tot een kruimels.

Voor de appelvulling

  • Wel de rozijnen in een bakje in lauwwarm water.
  • Schil de appels en snijd in stukjes. Voeg het citroensap toe en meng goed door elkaar. Dep de rozijnen een beetje droog en voeg toe aan de appels samen met de suiker en de kaneel. Meng alles goed door elkaar en zet even opzij.

Taart opbouwen

  • Verwarm je oven voor op 180°C en vet je springvorm lichtjes in.
  • Haal het taartdeeg uit de koelkast en bestuif het werkblad even met wat bloem. Rol het taartdeeg uit tot een dikte van ongeveer 4 mm. Snijd er een plak uit ter hoogte en lengte van je springvorm. Bedek je springvorm met het deeg en snijd deeg dat teveel is er netjes af met een mesje.
  • Verdeel het paneermeel over de bodem van je taart, schep hierop je appelvulling en dek af met het kruimeldeeg.
  • Bak de taart nu in circa 55 tot 65 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
  • Laat de taart een beetje afkoelen en verwijder dan voorzichtig de ring.
  • Bestuif met poedersuiker en snijd de taart aan.
    Appeltaart met poedersuiker bestuiven
  • Geniet ervan!