Nougatinetaart van pecannoten
Taart – ? 2 uur + 1 uur wachten – ? 10-12 taarpunten
Op zoek naar een lekkere taart waarmee je iedereen kunt verrassen? Maak dan deze nougatinetaart van pecannoten. Toen ik voor het eerst nougatinetaart at, werd het meteen één van mijn favorieten. Deze taart zorgt namelijk voor een ware smaakexplosie in je mond. De zoete schuimplakken, met de slagroom en de lekkere nougatine, zorgen ervoor dat je het vast niet bij één stukje kunt houden. Voor het maken van deze taart heb je wel een beetje geduld nodig. Je moet er namelijk voor zorgen dat je de schuimplakken goed laat afkoelen voordat je de taart gaan stapelen. Een klassieke nougatinetaart wordt gemaakt met nougatine van hazelnoten. Aangezien ik een grotere liefhebber ben van pecannoten, is deze nougatinetaart van pecannoten gemaakt. Laten we snel beginnen!
Benodigdheden
- (Steel)pan met dikke bodem
- Foodprocessor
- Keukenmachine (optioneel)
- Bakpapier
- Spuitzak met spuitmondje (van 1 cm)
- Eventueel een draai taartplateau
Ingrediënten
Voor de schuimplakken
- 120 gram eiwit (circa 3 eiwitten)
- 120 gram fijne kristalsuiker
- 240 gram poedersuiker (gezeefd)
Voor de vulling
- 750 gram slagroom
- 80 gram kristalsuiker
- 1 tl vanille-extract
Voor de nougatine
- 250 gram pecannoten
- 200 gram suiker
- 70 gram water
Bereidingswijze
Nougatine
- Start met het maken van de nougatine, zodat deze een tijdje af kan koelen. Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster hierin de pecannoten voor circa 7 minuten goudbruin. Houdt hierbij zelf ook een oogje in het zeil, dat ze niet te donker worden. Haal de noten uit de oven en laat ze een kwartiertje afkoelen. Draai de oven terug naar 150 graden en bekleed intussen een bakplaat met bakpapier
- Zodra de noten een beetje zijn afgekoeld kan je er een (steel)pan bij pakken. Breng hierin 200 gram kristalsuiker en 70 gram water aan de kook. Zodra het kookt kunnen de pecannoten toe worden gevoegd. Zorg ervoor dat je het geheel constant stevig blijft doorroeren. Dit is een behoorlijke arm-workout.
- Na enkele minuten vormt er een witte suikerlaag om de noten heen. Blijf doorroeren totdat deze witte suikerlaag verandert in een goudbruine karamelkleur. Zodra de gehele witte suikerlaag weg is en de noten volledig zijn omrand met karamel kan het geheel vanuit de steelpan op de bakplaat met bakpapier worden gestort. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Breek het geheel in stukken en doe het in de foodprocessor. Vermaal het het fijn zodat je nougatine krijgt!
Schuimplakken
- Pak een nieuw stuk bakpapier en teken hierop 2 cirkels van 20 cm (hiervoor kun je bijvoorbeeld de onderkant van een taartvorm voor gebruiken). Op een ander stuk bakpapier teken je nogmaals 2 cirkels van 20 cm. Leg de vellen omgekeerd op de bakplaat.
- Klop in een vetvrije kom de eiwitten schuimig. Voeg iedere keer een eetlepel suiker toe en klop de eiwitten net zolang totdat een stevig schuim ontstaat. Spatel de gezeefde poedersuiker zo luchtig mogelijk door het schuim. Probeer niet te lang te spatelen!
- Vul de spuitzak met het schuim en spuit de 2 cirkels op van circa 0,5 tot 1 cm dik. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak af in circa 20 minuten. De schuimplak is goed als de onderkant stevig aanvoelt en de bovenkant mag lichtbruin kleuren.
- Spijt intussen op de ander bakplaat de andere twee schuimplakken op. Deze mogen in de oven zodra de andere schuimplakken klaar zijn. Bak ook deze weer in circa 20 minuten heel lichtbruin. Laat de schuimplakken na het bakken geheel afkoelen buiten de oven.
Vulling
- Zodra de schuimplakken zijn afgekoeld kan de slagroom stijf worden geklopt samen met de suiker en het vanille-extract. Snijd de schuimplakken eventueel bij als dit nodig is.
Taart opbouwen
- Leg de eerste schuimplak op een taartkarton of eventueel op een andere ondergrond. Verdeel een laag slagroom van ongeveer 1 centimeter over de schuimplak en strijk het glad. Leg hier de tweede schuimplak op en herhaal dit totdat de laatste schuimplak bovenop ligt. Smeer de taart af met de overgebleven slagroom aan zowel de boven- als aan de zijkant. Houdt een beetje slagroom over voor de afwerking.
- Bestrooi tot slot de taart met de zelfgemaakte nougatine.
- Ik zou zeggen: geniet van je nougatinetaart van pecannoten.
Neem ook eens een kijkje bij de andere taart recepten.