Paas cheesecake
Taart – ? 1 uur + 9 uur opstijven – ? 12-14 taartpunten
Bij Pasen hoort wat mij betreft een heerlijke Paasbrunch, die ik het liefst altijd afsluit met een lekker stukje gebak. Met deze paas cheesecake, sluit je jouw paasbrunch wel heel lekker af! Deze paas cheesecake is een no-bake cheesecake. Je hoeft deze taart alleen even te laten opstijven in de koelkast. De taart heeft een heerlijke frisse smaak door het gebruik van limoensap. Bovendien is het geen zware cheesecake, omdat er een combinatie wordt gebruikt van roomkaas, slagroom en Griekse yoghurt.
De taart maak je af met een heerlijke zoete mangopuree van verse mango. Dit geeft de paas cheesecake een heerlijke smaak. En natuurlijk mogen de paaseitjes niet ontbreken! Ik heb gekozen voor gekleurde dragee paaseitjes en een paar chocolade eitjes. Maar je kunt ook andere paaseitjes gebruiken die je nog in huis hebt liggen.
Benodigdheden
- Acetaatfolie (optioneel)
- Bakpapier
- Garneerfles (optioneel)
- Springvorm van 24 cm
- Keukenmachine/Handmixer
- Foodprocessor/Deegroller
- Spatel
- Spuitzak
- Theedoek
- Zeef
Ingrediënten
Voor de bodem
- 180 gram bastognekoeken
- 50 gram roomboter
Voor de vulling
- 300 gram roomkaas
- 450 gram yoghurt Griekse Stijl (10% gram vet)
- 150 ml slagroom
- 100 gram poedersuiker
- 1/2 limoen
Voor de topping
- 1/2 mango
- 1/4 limoen
- 15 gram geleisuiker
- 100 ml slagroom
- 1 el kristalsuiker
- Dragee paaseitjes
- Chocolade paaseitjes
Bereidingswijze
No-Bake cheesecake maken
- Vet de bodem van de springvorm lichtjes in met een beetje boter en bedek met bakpapier. Bekleed eventueel de rand van de springvorm met het acetaatfolie. Dit zorgt ervoor dat de rand van cheesecake zo min mogelijk beschadigd, wanneer je deze uit de springvorm wilt halen.
- Leg een schone theedoek in een zeef en zet deze op een bakje of mengkom. Schep in de theedoek de Griekse yoghurt. Breng de randen van de theedoek bij elkaar en druk de yoghurt naar beneden zodat het vocht zich onttrekt. Laat de yoghurt even uitlekken en zet aan de kant.
- Smelt voor de bodem de roomboter in een pannetje en maal de koekjes fijn. Dit kun je doen in een foodprocessor, maar je kunt de koekjes ook in een plastic zak doen en fijnmalen met behulp van een deegroller. Meng de gemalen koekjes met de roomboter en verdeel deze over de bodem van de springvorm. Druk met de bolle kant van de lepel de gemalen koekjes goed aan. Zet tot gebruik even in de koelkast.
- Doe de roomkaas in een mengkom en meng even kort los. Schep dan de yoghurt die achtergebleven is in de theedoek erbij samen met het limoensap. Meng kort door elkaar. Klop in een andere kom de slagroom bijna stijf. Voeg de slagroom vervolgens toe aan de Griekse yoghurt en roomkaas en meng dit er kort doorheen, circa 1 minuut. Voeg dan de poedersuiker toe. Klop dit er kort doorheen, totdat de poedersuiker volledig is opgenomen in het beslag.
- Giet het beslag op de bodem van de springvorm en strijk even glad met behulp van een spatel. Zet de taart voor 9 uur in de koelkast zodat deze op kan stijven.
Mangosaus maken
- Als de taart is opgesteven, kun je beginnen met het maken van de mangosaus. Schil hiervoor de mango en snijd het vruchtvlees van de pit. Pureer de mango glad met behulp van een staafmixer.
- Doe de gepureerde mango samen met het sap van de limoen en de geleisuiker in een steelpannetje en breng op laag vuur aan de kook. Laat het geheel circa 3 minuutjes zachtjes koken.
- Doe de mangopuree in een garneerfles of in een spuitzak met een klein spuitmondje, en spuit mooie strepen op je taart, zoals jij het mooi vindt.
- Klop dan de slagroom stijf samen met de kristalsuiker en vul hiermee een spuitzak met kartelmondje. Spuit mooie toefjes op je taart.
- Garneer tot slot met paaseitjes.
- Geniet van je paas cheesecake!
Kijk hier voor meer lekkere taart recepten!