Pompoentaart met roomkaasfrosting

Pompoentaart met roomkaasfrosting
Taart -⏱️45 min + 45 min oventijd + 1 uur koelen -?10 taartpunten

Deze pompoentaart met roomkaasfrosting is echt fantastisch lekker. Pompoentaart of ook wel pumpkin pie is heel populair rondom Halloween. Deze taart met pompoen heeft geen sterke pompoensmaak, maar de toegevoegde pompoenpuree zorgt wel voor een heerlijke zoete smaak. Bovendien geven de speculaaskruiden een heerlijke smaak aan deze pompoentaart. De taart is verder gevuld met walnoten en rozijnen en wordt afgemaakt met een fantastische roomkaasfrosting. Ben je dol op carrot cake? Dan is deze pompoentaart zeker het proberen waard. Het lijkt namelijk erg veel op elkaar!

Benodigdheden
  • 2 ronde springvormen van 20 cm
  • Hakmolentje
  • Garde
  • Bakpapier
  • Spuitzak met rond spuitmondje
  • Staafmixer
  • Zeef
Ingrediënten
Voor het cakebeslag
  • 265 gram bloem + een beetje extra
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram zonnebloemolie
  • 4 eieren
  • 300 gram pompoenblokjes (diepvries)
  • 115 gram rozijnen
  • 90 gram walnoten
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden
  • 3 tl bakpoeder
  • Snufje zout
Voor de roomkaasfrosting
  • 300 gram roomkaas
  • 150 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram poedersuiker
Nougatine
  • 75 gram hazelnoten of walnoten
  • 60 gram kristalsuiker
  • 20 ml water
Bereidingswijze
Voor de cakelagen
  • Verwarm de oven voor op 175 °C en vet je springvormen lichtjes in. Bekleed de bodem van je springvormen met bakpapier. Doe dan een beetje bloem in je springvorm en zorg dat daarmee de randen worden bedekt. Wel de rozijnen 15 minuten in een schaaltje met lauwwarm water.
  • Bereid de stukjes pompoen volgens de aanwijzing op de verpakking en pureer daarna met een staafmixer, zodat er pompoenpuree ontstaat.
  • Doe de pompoenpuree samen met de eieren in een mengkom. Klop door elkaar met behulp van een garde.
  • Voeg hieraan de zonnebloemolie en de basterdsuiker toe en meng het weer door elkaar.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de mengkom en voeg ook het zout toe. Meng het geheel goed door elkaar.
  • Hak de walnoten grof en dep de rozijnen droog. Voeg de walnoten, de rozijnen en de koek- en speculaaskruiden toe aan de mengkom en spatel dit erdoorheen.
  • Verdeel je cakebeslag gelijkmatig over de twee springvormen. Zet je springvormen in het midden van de oven en bak de cakes goudbruin en gaar in circa 45 minuten.
  • Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze dan uit de springvorm en laat ze volledig afkoelen op een taartrooster.
Nougatine
  • In de tussentijd dat de cake aan het afkoelen is, kun je starten met het maken van de nougatine. Leg hiervoor alvast een bakpapiertje klaar.
  • Zet een steelpannetje op het vuur en breng hierin de suiker met het water aan de kook. Zodra het kookt kunnen de hazelnoten of walnoten toe worden gevoegd. Zorg ervoor dat je het geheel constant stevig blijft doorroeren.
  • Na enkele minuten vormt er een witte suikerlaag om de noten heen. Blijf doorroeren totdat deze witte suikerlaag verandert in een goudbruine karamelkleur. Zodra de gehele witte suikerlaag weg is en de noten volledig zijn omrand met karamel kan het geheel vanuit de steelpan op het bakpapier worden gestort. Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Breek het geheel in stukken en doe het in de foodprocessor. Vermaal het het fijn zodat je nougatine krijgt!
Voor de roomkaasfrosting
  • Als de cakelagen volledig zijn afgekoeld, kun je starten met het maken van de roomkaasfrosting. Doe hiervoor de roomboter met de poedersuiker in de mengkom van de keukenmachine en meng het geheel zacht in 5 minuten. Voeg dan de roomkaas toe en meng dit er ook nog 5 minuten doorheen.
Taart opbouwen
  • Dan is het nu tijd om de pompoentaart met roomkaasfrosting op te bouwen. Snijd hiervoor de cakelagen gelijk met behulp van een scherp mes.
  • Leg één cakelaag voor je neer op een taartkarton of bord. Spatel de helft van de roomkaasfrosting op de cakelaag en strijk glad. Leg de tweede cakelaag erbovenop en verdeel hierover de rest van de roomkaasfrosting en de nougatine.
  • Geniet van je pompoentaart met roomkaasfrosting!

Kijk hier voor nog meer taart recepten!