Sachertorte
Taart – ? 45 min + 55 min oventijd + koelen – ? 10 taartpunten
Ben je dol op chocoladetaart of chocoladecake? Dan is deze Sachertorte een heel goed idee. Sachertorte is een klassieke Oostenrijkse taart, afkomstig uit Wenen. De taart bestaat uit twee lagen chocoladecake met daartussen abrikozenjam. Over de Sachertorte giet je chocoladeglazuur, waardoor je een taart volop chocolade krijgt!
Het officiële recept is een echt geheim! Eigenlijk net zoals met een Bossche bol. Echter komt deze taart goed in de buurt. Heerlijk met wat, niet al te zoete, slagroom erbij!
Benodigdheden
- Springvorm van 20 cm
- Bakpapier
- Kookthermometer
- Maatbeker
- Paletmes
- Kwastje
Ingrediënten
Voor de taart
- 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 100 gram pure chocolade
- 65 gram poedersuiker
- 5 eieren (gescheiden)
- 100 gram suiker
- 100 gram bloem (gezeefd)
- Snufje zout
Voor de vulling
- 200 gram abrikozenjam
Voor de chocoladeglazuur
- 250 gram pure chocolade
- 300 gram suiker
- 180 ml water
Bereidingswijze
Voor taart
- Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je springvorm in, bestrooi deze met wat bloem en bekleed je bodem met bakpapier.
- Smelt je boter au-bain marie of voorzichtig in de magnetron en laat iets afkoelen terwijl je verder gaat met de volgende stap.
- Klop de boter met de poedersuiker en een snufje zout in 3 minuten luchtig. Voeg dan de eidooiers doe en klop het geheel wederom 3 minuten.
- Klop dan in een andere vetvrije kom de eiwitten schuimig. Voeg dan beetje bij beetje de kristalsuiker toe en klop net zolang totdat er stijve pieken ontstaan.
- Meng de chocolade door het botermengsel. Spatel dan om en om de gezeefde bloem en de eiwitten door het boter-chocolade mengsel. Doe dit beide in 3 delen. Begin met de bloem, dan de eiwitten en herhaal dit nog twee keer. Spatel alles zo kort en luchtig mogelijk door elkaar.
- Giet het beslag in de springvorm en bak de taart in circa 55 minuten gaar.
- Laat even 5 minuten afkoelen in de vorm en laat de taart dan volledig afkoelen op een taartrooster.
Voor de taart vulling
- Zodra de taart is afgekoeld snijd je, indien nodig, de bovenkant strak. Snijd vervolgens de taart doormidden. Besmeer één helft met circa 100 tot 150 gram abrikozenjam en leg dan de de andere helft erop.
- Verwarm de rest van de jam kort en smeer hiermee de gehele taart in.
Voor de chocoladeglazuur
- Dan is het tijd om de chocoaldeglazuur te maken. Hak hiervoor eerst de chocolade fijn.
- Doe dan het water met de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Voeg dan de chocolade toe en breng het geheel aan de kook tot 110°C. Roer regelmatig door. Haal tot slot de chocoladeglazuur door een zeef.
- Dan is het tijd om twee keer de chocolade te tableren. Dit zorgt ervoor dat het geheel wat afkoelt, waarna je de glazuur over de taart kunt gieten.
- Giet 1/3 van het chocoladeglazuur op je aanrecht of marmeren plaat en ga er met een paletmes overheen. Als de chocolade lichter van kleur wordt en dikker van structuur, dan kan het weer bij de rest van het chocoladeglazuur in de pan. Roer het er goed doorheen. Herhaal deze stap nogmaals.
- Zet je taart op een taartrooster en schenk al je glazuur op het midden van de taart. Het is extra veel glazuur, zodat je hele taart wordt bedekt. Hierdoor zal je wel nog wat chocoladeglazuur overhouden. Je hebt nu nog heel kort de tijd om met een paletmes eventueel je glazuur aan de bovenkant glad te strijken als dit nodig is. Wacht hier niet te lang mee, want je glazuur zal hard worden.
- Als het leuk vindt, kun je nog sacher op de taart schrijven met chocolade.
- Snijd de sachertorte in stukken en serveer met bijvoorbeeld een beetje slagroom.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor nog meer taart recepten.