Vegan carrot cake

Vegan carrot cake
Taart – ? 1:15 uur + 1 nacht + 2 uur wachten + ? 12 taartpunten

Deze heerlijke taart, de vegan carrot cake, is echt een explosie van smaken. Zo proef je de koek- en speculaaskruiden heel goed, die perfect samen gaan met de sinaasappel, de wortels en de rozijnen. Tussen de twee taarthelften zit een cashewnoten crème die gemaakt is van geweekte cashewnoten. Zorg ervoor dat je de avond van tevoren de cashewnoten in een ruimte schaal met koud water legt. Dit zorgt er namelijk voor, dat je de cashewnoten gemakkelijker kan pureren. Door de agavesiroop krijgt de crème een heerlijke zoete smaak. De nougatine zorgt voor een heerlijk krokantje. Oftewel; alle smaken en structuren gaan super goed samen!

Benodigdheden
  • 2 ronde springvormen van 20 cm
  • Bakpapier
  • Keukenmachine of mixer
  • Foodprocessor
  • Spatel
  • Rasp
  • Handrasp
Ingrediënten

Voor de cake

  • 175 gram winterpeen
  • 210 gram bloem
  • 140 gram lichte basterdsuiker
  • 70 gram rietsuiker
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 75 gram appelmoes
  • 65 ml amandelmelk
  • 3 el gebroken lijnzaad + 9 el warm water
  • 125 gram pecannoten
  • 100 gram rozijnen
  • 1 sinaasappel
  • 10 gram koek- en speculaaskruiden
  • 15 gram bakpoeder
  • 1 tl zout

Voor de cashewnotencrème

  • 200 gram ongebrande cashewnoten (week een avond van tevoren in koud water)
  • 75 ml agavesiroop
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 el zonnebloemolie
  • Beetje water (optioneel)

Voor de nougatine

  • 75 gram pecannoten
  • 60 gram kristalsuiker
  • 20 ml water

Voor de glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 2 el water
Bereidingswijze

Voor de plaattaart

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de pecannoten voor zowel de taart als alvast voor de nougatine 7 minuten in de oven. Zet beide even apart en laat iets afkoelen. Laat de oven aanstaan op dezelfde temperatuur.
  • Wel intussen de rozijnen in een bakje met warm water voor 15 minuten en dep daarna droog met een keukenpapiertje. Doe ook de lijnzaad in een bakje en voeg de eetlepels warm water toe. Na een aantal minuten zal een dikkere substantie staan wat vergelijkbaar is met eiwit.
  • Rasp intussen de winterpenen grof zet even aan de kant. Rasp ook de schil van een sinaasappel en pers de sinaasappel vervolgens uit. Je hebt 2 el nodig sap nodig en 1 el rasp. Hak de afgekoelde pecannoten voor de plaattaart grof met een scherp mes.
  • Voeg het lijnzaadmengsel samen met beide suikers, de appelmoes, de amandelmelk, 1 el sinaasappelrasp en 2 el sinaasappelsap toe aan de kom van de keukenmachine en meng het geheel net zolang door elkaar totdat er geen klonten suiker meer te zien zijn.
  • Zeef de bloem en de bakpoeder boven de kom en voeg ook de koek- en speculaaskruiden en het zout toe. Meng het geheel nogmaals op matige snelheid door elkaar voor circa 2 minuten. Voeg tot slot de gewelde rozijnen, 150 gram van de geraspte wortels en de gehakte pecannoten toe en spatel voorzichtig door het mengsel.
  • Vet beide springvormen in en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de twee springvormen en bak ze in 35-40 minuten af in het midden van de oven.
  • Haal uit de oven en haal de worteltaart ook direct uit de springvorm. Laat volledig afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster.

Voor de nougatine

  • Nu de taart in de oven staat, kun je alvast de nougatine maken. Doe de suiker samen met het water in een steelpan en breng aan de kook. Roer het geheel door met behulp van een metalen lepel. Zodra het begint te koken voeg je de pecannoten toe. Blijf het geheel nu stevig doorroeren met een houten lepel. Je zult zien dat op een gegeven moment de suiker begint te kristalliseren om de noten heen, blijf dan nog steeds stevig doorroeren. Op een gegeven moment gaan de kristallen over in karamel die zich om de noten hult. Zodra alle kristallen gesmolten zijn en er geen “wit” mee te zien is, schep je de noten op een bord bekleed met bakpapier. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zodra het geheel is afgekoeld, doe je de noten in de foodprocessor, net zolang totdat er nougatine ontstaat. Mix de noten niet te lang in de foodprocessor, dan ontstaat er namelijk praliné.

Voor de cashewnotencrème.

  • Giet het water van de cashewnoten af en doe de cashewnoten in een foodprocessor samen met de agavesiroop, het sap van de halve citroen en de zonnebloemolie. Mix het geheel net zolang tot er een mooie crème ontstaat. Als de crème aan de dikke kant blijft, kun je een beetje water toevoegen.

Taart opbouwwen

  • Leg de eerste taarthelft op een taartkarton en besmeer deze helemaal met de cashewnotencrème. Verdeel de helft van de nougatine erover en leg dan de tweede taarthelft erop. Maak dan de glazuur door de poedersuiker met het water te mengen. Giet het glazuur op de bovenkant van de taart. Als je het mooi vindt om ‘druipers’ te krijgen, dan kun je voorzichtig met een lepel de glazuur een beetje naar de buitenkant van de taart bewegen. Wil je dit niet, verdeel dan voorzichtig met een lepel de glazuur alleen over de bovenkant van de taart. Verdeel de overige nougatine erover en garneer met de geraspte wortel die nog over is.

Bewaaradvies: de vegan carrot cake kun je het beste bewaren in de koelkast, daarin kun je de taart 3 à 4 dagen bewaren.

Neem ook eens een kijkje bij de andere taart recepten!