Vierkante tarte tatin
Taart – ? 20 min + 30 min oventijd – ? 4-6 personen
Een vierkant tarte tatin, een variant op de ronde vorm, maar qua smaak precies hetzelfde! Een tarte tatin, ook wel een omgekeerde appeltaart, is echt een Franse klassieker. Deze vierkante tarte tatin maak je op basis van bladerdeeg, appels en een zelfgemaakte karamel. De taart bak je af met bladerdeeg bovenop, en draai je na het bakken om. Hierdoor krijg je een krokant gebakken bodem van bladerdeeg met heerlijk gekarameliseerde appels erop in een karamelsaus. Lekker om lauwwarm te serveren met bijvoorbeeld een bolletje (kaneel)ijs. Heerlijk om te serveren als taart of als nagerecht.
Benodigdheden
- Vierkant ovenschaal
- Vierkant bord (groter dan de ovenschaal)
- Vork
Ingrediënten
- 1 rol vers bladerdeeg
- 4 middelgrootte appels (Jonagold)
- 150 gram kristalsuiker
- 75 gram roomboter
- 1 tl kaneel
- Snufje zout
- Bakboter
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet de ovenschaal lichtjes in.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis, en snijd in vieren. Verdeel de kaneel over de appels.
- Smelt de roomboter in een pan met dikke bodem. Voeg zodra de roomboter gesmolten is, de kristalsuiker toe. Meng de suiker door de boter en breng het aan de kook. Voeg dan het snufje zout toe samen met de appels.
- Meng de appels voorzichtig door het boter-suikermengsel, zodat alle appels een laagje ervan krijgen. Kook het geheel nu 10 tot 15 minuten. Je zult zien dat het steeds meer een karamelkleur krijgt en dat de structuur steeds wat dikker wordt.
- Zodra je karamel goed is, giet je deze voorzichtig, samen met de appels, in de ovenschaal. leg de appels allemaal met de bolle kant naar beneden in de ovenschaal. Doe dit niet met je handen, want de karamel is erg heet!
- Haal je bladerdeegrol uit de koelkast en snijd een vierkant ter grootte van je ovenschaal eruit. Legt deze op de appels en druk even aan. Zorg ervoor dat je de randjes in de vorm stopt. Prik tot slot met behulp van een vork wat gaatjes in het bladerdeeg.
- Bak je vierkante tarte tatin goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 25 tot 35 minuten.
- Haal uit de oven en laat even 5 minuten staan. Leg dan een vierkant bord bovenop je ovenschaal, die net iets groter is dan de schaal zelf. Keer nu de tarte tatin voorzichtig om. Doe dit wel voorzichtig, want er kan soms nog wat karamalsaus langs lopen, wat erg heet is! Je hebt nu nog de mogelijkheid om eventueel verschoven appeltjes, recht te leggen.
- Serveer met bijvoorbeeld een bolletje (kaneel)ijs erbij.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor meer taart recepten!