Lemon curd

Lemon curd
Bijgerecht – ? 30 min – ? 1 bakje

Afgelopen weekend had ik zin om een frisse taart te maken aangezien buiten het zonnetje heerlijk scheen. Ik koos ervoor om deze citroen meringue laagjes taart te maken. Hiervoor had ik ook lemon curd nodig en daarom besloot ik om dit recept ook meteen te delen. Deze lemon curd geeft een taart of een ander gerecht een heerlijke zoetzure smaak. Heb je het eenmaal geprobeerd, dan weet ik zeker dat je hem nooit mee anders zult maken!

Benodigdheden
  • (Steel)pan met dikke bodem
  • Hittebestendige kom
  • Zeef
Ingredi├źnten
  • 220 gram suiker
  • 150 gram koude roomboter
  • 125 ml citroenen (circa 5 kleine)
  • 4 eieren
  • 1 el citroenrasp
Bereidingswijze
  • Rasp circa 1 citroen, zodat je 1 eetlepel citroenrasp hebt en pers de citroenen uit.
  • Klop in een beslagkom 2 eieren en nog eens 2 extra eidooiers samen met de suiker, de citroenrasp en het citroensap.
  • Doe het mengsel in de pan en zet het op matig vuur. Verwarm het al roerende gedurende 2 minuten of totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Snijd intussen de boter in blokjes van 2 bij 2 cm.
  • Zodra de suiker is opgelost draai je het vuur laag en voeg je iedere keer 3 blokjes koude boter toe. Blijf net zolang roeren totdat de 3 blokjes boter zijn gesmolten. Voeg nu weer 3 nieuwe blokjes boter toe. Herhaal dit proces totdat alle blokjes boter op zijn.
  • Zodra alle boter is opgelost verwarm je het geheel nog 5 minuten zodat de lemon curd indikt. Als de lemon curd aan de bolle kant van een lepel blijft ‘plakken’, dan is deze goed.
  • Zeef het geheel nu direct in een hittebestendige kom. Wat er in de zeef achterblijft, kan worden weggegooid. Laat de lemon curd iets afkoelen en dek het dan met plasticfolie. Leg de plasticfolie daadwerkelijk op de lemon curd. Zet in de koelkast tot gebruik, het blijft circa 1 week goed in de koelkast.

Tip: de lemon curd is ook heerlijk bij zelfgemaakte scones.