Oliebollen uit de airfryer

Oliebollen uit de airfryer
Gebakjes – ? 30 min + 1 uur rijzen – ? 6 oliebollen

Oliebollen, iets wat natuurlijk echt niet mag ontbreken tijdens Oud&Nieuw! Aangezien ik thuis een airfryer heb, wilde ik graag een keer oliebollen uit de airfryer maken! Waar ik vooraf nog een beetje sceptisch was, aangezien ik oliebollen van uit de frituurpan altijd enorm lekker vindt, wat ik echt blij verrast. De oliebollen uit de airfryer, ook wel airbollen genoemd, zijn lekker knapperig van de buitenkant en heerlijk luchtig van binnen. Het voordeel van deze oliebollen is, dat ze een stuk minder vet zijn. Ik heb ervoor gekozen om rozijnen te verwerken in de oliebollen. Houd je hier niet zo van, dan kun je ze gewoon weglaten.

Benodigdheden
  • Airfryer
  • Keukenmachine/Mixer
  • Kwastje
  • Ijsbolknijper
  • Theedoek
  • Spatel
Ingrediënten
  • 250 gram bloem + wat extra
  • Half zakje droge gist (3,5 gram)
  • 200 ml halfvolle melk
  • 1/2 el witte basterdsuiker
  • 1 ei (je hebt maar de helft nodig)
  • 100 gram rozijnen
  • Snufje zout
  • Poedersuiker
  • Zonnebloemolie
Bereidingswijze
Beslag maken
  • Begin met het maken van het oliebollen beslag. Verwarm hiervoor de melk in een steelpannetje totdat het lauwwarm is. Laat de melk dus niet koken. Wel in de tussentijd de rozijnen in een bakje met lauwwarm water voor 10 minuten.
  • Doe de gist samen met de witte basterdsuiker in een schaaltje en schenk hier de helft van de lauwwarme melk bij. Meng even door elkaar en zet apart. Laat het mengsel 5 minuten staan, zodat het wat begint te schuimen. Kluts in de tussentijd alvast het ei in een ander kommetje.
  • Doe de bloem samen met het zout in de mengkom van de keukenmachine. Zet de mixer aan op lage tot middelmatige snelheid en voeg hieraan het melk-gistmengsel toe, samen met de overige melk. Doe ook de helft van het geklutste ei erbij en meng het beslag tot het mooi egaal is. Meng niet langer dan nodig. Dep de rozijnen droog en meng deze ook nog even kort door het beslag, zodat de rozijnen mooi zijn verdeeld.
  • Leg een theedoek over de beslagkom en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme tochtvrije plek totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
Oliebollen afbakken
  • Verwarm de airfryer voor op 200°C.
  • Gebruik een spatel om een paar keer nog even door het beslag te scheppen.
  • Verdeel een dun laagje bloem over een bord en verdeel daarover een laagje poedersuiker.
  • Maak met behulp van een ijsboltang een bol en rol deze door het bloem en poedersuiker mengsel. Herhaal dit ook voor de overige 5 bollen. Smeer ze met behulp van een kwastje in met een beetje zonnebloemolie.
  • Smeer je mandje van je airfryer ook een beetje in met zonnebloemolie en leg hierin de bollen. Je kunt er 4 per keer afbakken. Bak de bollen circa 4 tot 5 minuten per kant goudbruin en gaar. Je kunt tussendoor even kijken of ze al goed beginnen te kleuren. Het kan zijn dat je oliebollen een beetje plakken aan het mandje, gebruik dan bijvoorbeeld een spatel om ze om te keren.
  • Serveer de oliebollen uit de airfryer met wat poedersuiker.
  • Geniet ervan!

Kijk hier voor meer Oud&Nieuw recepten!