Sinterklaas sloffentaart
Taart – ? 45 min + 1 à 2 uur wachten – ? 2 sloffen
Het is altijd leuk om tijdens Sinterklaas iets lekkers te maken dat helemaal past bij het thema. Deze Sinterklaas sloffentaart val daar zeker onder. In de slof zit een beetje koek- en speculaaskruiden verwerkt en op de slof gaat de amandelspijs. Door de room bovenop te vullen met onder andere mandarijn, heb je alle smaken die passen bij sinterklaas samen in één taart. Dit recept is voldoende om 2 sloffen te maken, zodat je er veel mensen blij mee kunt maken. Wil je maar één slof maken? Halveer dan alle ingrediënten. Ik heb een redelijk brede vorm gebruikt, maar je kunt ook prima een smallere sloffenring gebruiken voor dit recept. Zorg er wel voor dat je het deeg even dik uitrolt als vermeldt in het recept. Snel aan de slag met deze overheerlijke Sinterklaas sloffentaart!
Benodigdheden
- 1 of 2 sloffenringen van 27 cm bij 12 cm
- Bakpapier
- Deegroller
- Spatel
- Spuitzak met een spuitmondje met grote opening
- Keukenmachine/mixer
Ingrediënten
Voor de sloffenbodem
- 250 gram Zeeuws bloem
- 180 gram roomboter (koud en in blokjes)
- 180 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 eidooier
- 7 gram bakpoeder
- 5 gram koek- en speculaaskruiden
- 1/2 citroenrasp
- 1/4 tl zout
Voor de amandelspijs
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram suiker
- Citroenrasp van een 1/4 citroen
- 1 ei (in totaal)
Voor de speculaasroom
- 250 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 5 el kristalsuiker
- 1 el koek- en speculaaskruiden
- 2 mandarijnen
Voor de garnering
- 1 mandarijn
- Snoepgoed, pepernoten, chocolaatjes, etc.
Bereidingswijze
Voor de amandelspijs
- Maak eerst de amandelspijs (deze kun je eventueel ook een dagje van tevoren al maken). Meng hiervoor de suiker met het amandelmeel, de citroenrasp en het halve ei. Hiervoor kun je eerst een spatel gebruiken en het vervolgens met je handen kneden tot een bal of langwerpige strook. Wikkel het in vershoudfolie en leg minimaal een uur in de koelkast.
Voor de sloffenbodem
- Mix alle ingrediënten voor de sloffenbodem met elkaar met behulp van een handmixer met deeghaken of een keukenmachine, totdat je er een goed geknede deegbal van kan maken.
- Wikkel deze deegbal in vershoudfolie, en laat minimaal één uur rusten in de koelkast.
Slof maken
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Als zowel het deeg als de amandelspijs minimaal een uur in de koelkast hebben gelegen, kun je de sloffenbodem gaan maken.
- Kneed het deeg even kort een beetje soepel en rol het deeg dan op je werkblad uit tot een dikte van circa 7 mm dik. Als je dit recept volgt voor twee sloffenbodems, zorg er dan voor dat je in je deeg twee keer de sloffenbodem ring kunt zetten. Druk er met je ring twee keer een bodem uit en leg deze even op een bakpapiertje.
- Meng je amandelspijs met de andere helft van het ei even goed door elkaar, en verdeel dan het amandelspijs over de sloffenbodems. Zorg ervoor dat je met het amandelspijs 1,5 cm van de rand wegblijft.
- Maak je gebruik van één sloffenring, zet deze dan om één van je gemaakte sloffen en bak deze in het midden van de oven af in circa 22 tot 25 minuten. Houdt tegen het eind van de baktijd je slof even goed in de gaten. Leg de andere slof die je hebt gemaakt, tot gebruik even in de koelkast.
- Is de eerste slof goed? Haal deze dan uit de oven en verwijder direct de ring. Bak dan ook meteen je andere slof af (die je hebt bewaard in de koelkast), zet ook hier weer de ring omheen. Bak deze wederom af in het midden van de oven in circa 22 tot 25 minuten.
- Laat beide sloffenbodems volledig afkoelen op bijvoorbeeld een taartrooster.
Slof garneren
- Maak eerst de room. Klop hiervoor de slagroom stijf met de suiker. Voeg als de slagroom stijf is, de mascarpone en de koek- en speculaaskruiden toe. Mix het geheel nog kort, totdat de room dik genoeg is om straks op te spuiten.
- Snijd de mandarijnen in hele kleine stukjes (zodat ze door de opening van het spuitmondje kunnen) en dep ze droog met behulp van een keukenpapiertje.
- Meng de mandarijnen door de room met behulp van een spatel. Schep de room in een spuitzak met een spuitmondje met een grote opening.
- Spuit de sloffen op. Ik heb hiervoor eerst zigzaggend over de amandelspijs gespoten en vervolgens nog toefjes op de randen. Maar je kunt zelf kiezen wat jij het mooiste vindt.
- Snijd van de overige mandarijn, de partjes doormidden.
- Garneer nu je slof met al het lekkers dat je hebt en de mandarijnstukjes. Kies er zelf voor hoe jij het er leuk uit vindt zien.
- Geniet van je sinterklaas sloffentaart!
Kijk hier voor meer Sinterklaas recepten!