Gezond bananenbrood recept

Gezond bananenbrood recept
Tussendoortje – ? 15 min + 45 min oven – ? 10 plakken

Een gezond bananenbrood recept voor iedereen die houdt van een heerlijk smeuïg en vullend tussendoortje. In dit gezond bananenbrood recept maak ik geen gebruik van toegevoegde suikers, deze zitten alleen in de cranberries en de hele pure chocolade. Er gaan maar liefst 4 bananen in dit recept. Hoe rijper de banaan hoe beter. Dit recept kun je zelfs het beste maken met overrijpe bananen, want dit maakt het bananenbrood extra zoet. Dus gooi nooit meer bananen weg als ze verkleuren.

Benodigdheden
  • Cakevorm van 20 cm
  • Bakpapier
  • Garde (optioneel)
  • Kwastje
  • Foodprocessor/Staafmixer
  • Spatel
Ingrediënten
  • 75 gram volkorenmeel
  • 75 gram amandelmeel
  • 4 bananen
  • 3 eieren
  • 60 gram dadels
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl koek- en speculaaskruiden
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 50 gram pure fijngehakte chocolade (min. 70%)
  • Snufje zout
  • Bakboter voor het invetten
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Smeer de cakevorm in met een beetje bakboter en bekleed de bakvorm vervolgens met het bakpapier.
  • Kook een beetje water. Doe de dadels in een bakje en giet hierover het kokende water. Wel de dadels 5 minuten.
  • Doe 3 bananen, de eieren, het zout en de koek- en speculaaskruiden in de foodprocessor. Knijp de dadels uit en voeg deze ook toe. Mix het geheel fijn. Maak je gebruik van een staafmixer? Mix dan de bananen helemaal fijn en vervolgens de dadels. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en meng dit door elkaar met een garde.
  • Vervolgens voeg je beide soorten meel toe aan de keukenmachine samen met het bakpoeder en het vanille-extract. Mix het geheel goed door elkaar, zodat alles met elkaar is vermengd. Je kunt dit ook met een garde of spatel doen.
  • Voeg nu de cranberries en de gehakte chocolade toe (chocolate chips kan ook) en schep dit door het beslag. Giet het beslag vervolgen in de cakevorm en strijk het even glad met de spatel.
  • Snijd nu de laatste banaan doormidden en leg deze bovenop het beslag in de cakevorm.
  • Bak het bananenbrood af in het midden van de oven in circa 45 minuten. Test even met een satéprikker of het beslag gaar is. Als de satéprikker uit het bananenbrood komt zonder dat er iets aan blijft plakken, dan is het goed!

Bewaardadvies: het bananenbrood kun je circa 3 dagen luchtdicht bewaren. Je kunt het bananenbrood ook invriezen.

Kijk hier voor nog meer gezonde tussendoortjes.