Courgettegratin met aardappel
Bijgerecht – ? 30 min + 40 min oventijd – ? 4-5 personen
Ben je van plan om een uitgebreid diner te serveren? Dan kan het leuk zijn om ook wat bijgerechten op tafel te zetten. Deze courgettegratin met aardappel is hiervoor perfect! Deze gratin bevat veel courgette, waardoor het wat minder zwaar valt dan een aardappelgratin. Erg lekker om te serveren bij vis- of vleesgerechten! Deze ovenschotel is helemaal niet moeilijk om te maken, maar ziet er wel heel feestelijk uit!
Benodigheden
- Ronde ovenschaal
- Garde
- Kaasschaaf (optioneel)
Ingrediënten
- 400 gram vastkokende aardappelen (na schillen)
- 2 courgettes
- 175 ml kookroom( 20% vet)
- 3 eieren
- 125 gram geraspte kaas
- 2 knoflookteentjes
- Bakboter
- Zout & peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de ovenschaal lichtjes in.
- Schil de aardappelen en was de courgette. Snijd de uiteinden van de courgette af.
- Snijd zowel de aardappelen als de courgette in dunne plakjes. Zelf heb ik hiervoor een kaasschaaf gebruikt.
- Mix de eieren met de kookroom in een mengkom en pers de knoflookteentjes boven de kom uit. Breng op smaak met zout en peper en voeg dan 75 gram van de geraspte kaas toe. Meng alles door elkaar.
- Leg de courgette en de aardappel plakjes om en om, dakpansgewijs, in de ovenschaal. Je kunt hierbij in cirkels werken. Als de gehele bodem is bedekt schenk je er 1/3 van het roommengsel op.
- Leg hier weer een laag courgette en aardappel plakjes op en schenk hier weer 1/3 van het roommengsel op. Herhaal dit nog één keer, zodat je uiteindelijk 3 lagen met courgette en aardappelplakjes hebt.
- Bestrooi je courgettegratin met aardappel met de overige geraspte kaas en bak de gratin goudbruin en gaar in het midden van de oven in circa 40 minuten.
Tip: lekker om als bijgerecht te serveren bij een stukje vlees of vis.
Kijk hier voor meer bijgerechten!