Patatas bravas
Patatas bravas zijn heerlijke Spaanse aardappeltjes die je als bijgerecht ergens bij kunt serveren. Deze patatas bravas zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. Je serveert ze met een lichtpittige tomatensaus, wat echt een super lekkere combinaties is. Eventueel kan je aan het eind ook nog wat platte peterselie toevoegen. Zo maak je met deze aardappeltjes van iedere maaltijd een feestje.
Patatas bravas bereiden
Ik heb ervoor gekozen om krieltjes te gebruiken die je zelf nog even moet koken. Eventueel kun je ook kiezen voor voorgekookte krieltjes, dan kun je deze stap overslaan. Kook de krieltjes 5 minuten, dep even droog en leg ze in een schaal. Pers de knoflook uit boven de schaal en voeg ook olijfolie toe. Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Bak de aardappeltjes in circa 30 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.
In de tussentijd dat de aardappeltjes in de oven zitten, kun je de lichtpittige tomatensaus maken. Fruit hiervoor de ui aan samen met de knoflook en voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Breng het geheel op smaak met zout en peper en laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Pureer het geheel dan glad tot een saus. Haal de aardappeltjes uit de oven en verdeel hierover wat van de saus. Tot slot kun je optioneel nog wat verse peterselie toevoegen.
Patatas bravas
Ingrediënten
Voor de patatas bravas
- 1 kg krieltjes in schil
- 2 knoflookteentjes
- 3 el olijfolie
- zout&peper
Voor de lichtpittige tomatensaus
- 1 blik tomatenblokjes 400 gram
- 2 kleine uien
- 2 knoflookteentjes
- paar drupjes sambal
- 1/2 tl chilipoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- 4 tl suiker
- zout
- olijfolie
GARNERING
- verse platte peterselie naar smaak
Bereidingswijze
Voor de patatas bravas
- Verwarm de oven voor op 200°C en verdeel bakpapier over een bakplaat.
- Was de krieltjes goed en snijd ze doormidden. Kook de krieltjes vervolgens 5 minuten.
- Giet ze daarna af en dep ze goed droog. Doe de krieltjes in een ruime schaal.
- Verwijder het velletje van de knoflookteentjes en pers de knoflook uit boven de schaal.
- Voeg ook de olijfolie toe en breng de krieltjes op smaak met zout en peper. Meng alles goed door elkaar.
- Verdeel de krieltjes over het bakpapier, en plaats de ovenplaat in het midden van de oven. Bak de patatas bravas in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Voor de lichtpittige tomatensaus
- Snipper in de tussentijd de uien en verwijder de velletjes van de knoflookteentjes. Verwarm een scheutje olijfolie in een steelpan en voeg daaraan de uien toe. Pers ook de knoflookteentjes uit boven de pan. Bak in circa 2 minuten glazig.
- Doe dan alle overige ingrediënten erbij voor de saus en breng op smaak met zout.
- Laat de saus nu 15 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
- Haal na 15 minuten van het vuur en pureer glad met een staafmixer.
- Haal de aardappeltjes uit de oven en verdeel hierover de tomatensaus, gevolgd door wat grofgehakte platte peterselie.
- Geniet ervan!