Zelfgemaakte aardappelgratin met room
Bijgerecht -⏱️10 min + 18-20 min oventijd -?2 personen
Met deze zelfgemaakte aardappelgratin met room, is een AVG’tje nooit meer saai! Met deze originele aardappelgratin maak je jouw aardappels namelijk een stuk smaakvoller. Zoals de naam zelfgemaakte aardappelgratin met room het al zegt, maak je deze aardappelgratin met kookroom. Hierdoor worden de aardappels lekker romig, wat het natuurlijk extra lekker maakt! Aardappelgratin is een heerlijk bijgerecht bij onder andere vlees en groenten, wat het ook een populair kerst bijgerecht maakt! Deze aardappelgratin met voorgekookte aardappelschijfjes is ideaal, omdat je niet eerst aardappels hoeft te koken en vervolgens te snijden. Je kunt gewoon voorgekookte aardappelschijfjes gebruiken. Daarnaast is deze aardappelgratin voor 2 personen. Wil je er met meer mensen van eten, dan is dit geen probleem! Dan kun je gewoon het recept aanpassen aan het aantal personen.
Benodigheden
- Ovenschaaltje
- Garde
Ingrediënten
- 500 gram voorgekookte aardappelschijfjes
- 75 ml slagroom
- 75 ml melk
- 50 gr geraspte (oude) kaas
- 20 gram bloem
- 20 gram roomboter
- 1 tl tijm
- Bakboter
- Zout & peper
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de ovenschaal lichtjes in.
- Maak de saus voor over de aardappelen. Verhit de roomboter in een steelpannetje op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door totdat een gladde massa ontstaat. Nu mogen de melk en de slagroom worden toegevoegd. Klop goed met een garde, totdat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Voeg de helft van de oude kaas en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
- Vet een ovenschaaltje in met een klein beetje boter en schep hierin de aardappelschijfjes. Giet het roommengsel over de aardappelen en strijk even glad. Bestrooi met de overgebleven oude kaas.
- Bak de aardappelgratin in het midden van de oven in 18-20 minuten af. De zelfgemaakte aardappelgratin met room is goed als er een lichtbruin korstje ontstaat.
Kijk hier voor meer bijgerechten!