Zelfgemaakte aardappelgratin met room

Zelfgemaakte aardappelgratin met room
Bijgerecht – ? 10 min + 18-20 min oventijd – ? 2 personen

Vind je een AVG-tje saai? Maak je aardappels dan leuker door er een zelfgemaakte aardappelgratin met room van te maken. Je zult zien dat die AVG helemaal niet saai hoeft te zijn. Zelfgemaakte aardappelgratin met room is een heerlijk bijgerecht bij onder andere vlees en groenten. Ook tijdens kerst wordt aardappelgratin vaak geserveerd. Deze zelfgemaakte aardappelgratin met room is super lekker en smeuïg.

Benodigheden
  • Ovenschaaltje
  • Garde
Ingrediënten
  • 500 gram voorgekookte aardappelschijfjes
  • 75 ml slagroom
  • 75 ml melk
  • 50 gr geraspte (oude) kaas
  • 20 gram bloem
  • 20 gram roomboter
  • 1 tl tijm
  • Bakboter
  • Zout & peper
Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet de ovenschaal lichtjes in.
  • Maak de saus voor over de aardappelen. Verhit de roomboter in een steelpannetje op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door totdat een gladde massa ontstaat. Nu mogen de melk en de slagroom worden toegevoegd. Klop goed met een garde, totdat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Voeg de helft van de oude kaas en de tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenschaaltje in met een klein beetje boter en schep hierin de aardappelschijfjes. Giet het roommengsel over de aardappelen en strijk even glad. Bestrooi met de overgebleven oude kaas.
  • Bak de aardappelgratin in het midden van de oven in 18-20 minuten af. De zelfgemaakte aardappelgratin met room is goed als er een lichtbruin korstje ontstaat.

Tip: lekker om als bijgerecht te serveren bij een stukje vlees of vis.

Kijk hier voor meer bijgerechten!