Aspergeschotel met ham en kaas

Aspergeschotel met ham en kaas

Asperges, ze zijn er gelukkig weer! En om dit te vieren, maakte ik deze overheerlijke aspergeschotel met ham en kaas. Op mijn website kun je verschillende asperge recepten vinden, want ik ben altijd super blij als het aspergeseizoen weer is aangebroken. Ik vind het witte goud super lekker. Zowel op een klassieke manier met krieltjes, ham en ei, alsook in overheerlijke asperge ovenschotels. Deze keer koos ik voor een ovenschotel met asperges, krieltjes, ham en een romige kaassaus. Deze schotel kun je ook perfect maken met minder mooie asperges. Je snijd ze namelijk toch in stukken! Gooi de schillen en kontjes van de asperges niet weg, want hier kun je nog een heerlijke aspergesoep mee maken.

Aspergeschotel met ham en kaas bereiden

Eerst start je met het schillen van de asperges. Je snijd het harde uiteinde eraf en vervolgens snijd je iedere asperge in 3 even grote stukken. Kook de asperges gaar. Bak in een pan de krieltjes goudbruin in een beetje boter. Als de krieltjes en de asperges klaar zijn start je met het maken van de kaassaus. Als de kaassaus klaar is voeg je de plakjes ham toe. Verdeel de krieltjes en de aspergestukken over de ovenschaal en giet hier overheen de kaassaus. Garneer tot slot met nog wat extra kaas. Bak de asperge ovenschotel goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Aspergeschotel met ham en kaas

Aspergeschotel met ham en kaas

Een heerlijke ovenschotel gevuld met krieltjes, asperges en een heerlijke kaassaus met plakjes ham erdoorheen.
Bereidingstijd 35 minuten
Oventijd 20 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Hoofdgerecht
Personen 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 kg asperges
  • 450 gram krieltjes voorgegaard
  • 100 gram hamplakken
  • 75 gram belegen of oude kaas
  • 200 ml melk
  • 20 gram bloem
  • 20 gram roomboter
  • 1 tl nootmuskaat
  • Zout&Peper
  • Bakboter

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal lichtjes in.
  • Schil de asperges en snijd de uiteindes er vanaf. Snijd vervolgens iedere asperge in drie stukken. Kook de asperges in 6 tot 10 minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
  • Bak in de tussentijd de krieltjes in circa 10 minuten goudbruin in een koekenpan met een beetje boter.
  • Als de krieltjes en de asperges bijna klaar zijn, kun je starten met het maken van de kaassaus. Snijd hiervoor eerst alvast de hamplakken in reepjes. Verwarm vervolgens 20 gram roomboter in een steelpannetje. Zodra het gesmolten is, kun je de bloem toevoegen. Roer dit er ongeveer 2 minuten goed doorheen zodat er een kruimelig geheel ontstaat. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Laat het geheel op laag vuur eventjes pruttelen zodat er een dikkere saus ontstaat. Dan mag 2/3 van de geraspte kaas erbij samen met de ham. Breng op smaak met de nootmuskaat en wat zout en peper.
  • Verdeel de krieltjes over de bodem van de ovenschaal en leg daarbij de aspergestukken. Giet hierover de kaassaus en garneer tot slot met de overgebleven geraspte kaas.
  • Bak de ovenschotel in 20 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven.
  • Geniet van je aspergeschotel met ham en kaas.