Bifteki bowl
Hoofdgerecht – ? 30 min – ? 2 personen
Bifteki, een van mijn lievelingsvleesgerechten uit Griekenland. Deze keer in de vorm van een bifteki bowl met rijst en een salade van komkommer, rode ui, tomaat en feta. En natuurlijk mag de tzatziki niet ontbreken. Bifteki zijn heerlijk Griekse gehaktballetjes gevuld met feta. Door de bifteki te bakken in de pan zal de feta ook lekker warm worden. Die combinatie van gehakt en warme feta is echt ontzettend lekker. Zeker met een beetje zelfgemaakte tzatziki erbij! Ik heb ervoor gekozen om het te serveren met rijst, maar het is ook erg lekker met zelfgemaakte Griekse pitabroodjes!
Ingrediënten
Voor de bifteki
- 200 gram rundergehakt
- 60 gram feta
- 1/2 ei
- 1/2 tl oregano
- 1 el paneermeel
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl gedroogde munt
- Zout&Peper
Voor erbij
- 1/2 recept tzatziki
- 1/4 komkommer
- 1 tomaat
- 1/2 rode ui
- 25 gram feta
- 150 gram rijst
- 1 groentebouillonblokje
Bereidingswijze
- Verkruimel de feta. Meng alle ingrediënten voor de bifteki met elkaar, inclusief de verkruimelde feta, en breng op smaak met zout en peper. Rol er circa 8 gehaktballetjes van.
- Kook de rijst in een bouillon gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Bak de gehaktballetjes op middelmatig vuur in een beetje boter in circa 8 tot 10 minuten gaar. Mochten de gehaktballetjes aan de buitenkant al bruin worden, maar van de binnenkant nog niet gaar zijn? Draai dan het vuur wat lager, voeg een scheut water toe en doe een deksel op de pan. Laat op die manier de bifteki verder garen.
- Maak intussen de salade. Snijd de komkommer en de tomaat in blokjes en de rode ui in halve ringen en meng door elkaar. Verkruimel de feta er grof boven en meng ook dit erdoorheen.
- Giet de rijst af.
- Maak de bifteki bowl door de rijst in een diep bord te scheppen met daarnaast de salade. Voeg de bifteki toe en maak het af met wat zelfgemaakte tzaztiki.
- Geniet ervan!
Kijk hier voor nog meer hoofdgerechten!